skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ciasto Smuglyanka to bardzo satysfakcjonujące ciasto na słodycze. Fajną rzeczą w tym przepisie kulinarnym jest to, że jest łatwy i szybki w przygotowaniu.
więc hodujemy ciasto. Bardzo wygodnie jest rozcieńczyć jednocześnie w dwóch filiżankach (potrzebujemy dokładnie 2 ciast), ale jeśli naturalne lenistwo nie pozwala Ci zabrudzić wielu naczyń i dwukrotnie ubić jajek (jak wiadomo, najtrudniej jest zrobić ciasta!), możesz po prostu ostrożnie podzielić ciasto na 2 części.
rozważ opcję dla leniwych) gdy wszystkie składniki miesza się jednocześnie w jednej filiżance.
oddziel żółtko od białka. Dobrze ubij żółtko z cukrem, pozostaw do całkowitego rozpuszczenia. Ubij białko na białą pianę. Masło lub margarynę rozpuść w filiżance, wlej do żółtka z cukrem. Do tej samej masy dodaj miód, sodę gaszoną octem, skrobię rozcieńczoną w śmietanie. Skrobię należy rozcieńczyć kwaśną śmietaną, aby wypieki były nie tylko przewiewne, ale także delikatne. Dodaj mąkę i dobrze ubij ciasto. Tak, że bulgocze. I bardzo ostrożnie dodaj pianę z białek! Ciasto jest gotowe. Piec dwa ciasta.
wyciągamy ciasto, szybko, gdy jest bardzo gorące, przekłuwamy je widelcem, napełniamy połową słoika skondensowanego mleka. Połowa jest bardzo warunkowa, sam zobaczysz, kiedy ciasto przestanie wchłaniać impregnację.
z drugim ciastem robimy dokładnie to samo.
na pierwszym cieście rozprowadzamy drobno posiekane suszone śliwki. I przychodzi najtrudniejszy etap gotowania. Konieczne jest odwrócenie drugiego ciasta na pierwsze. Twarzą w twarz... To nie jest takie proste)) mogę doradzić, aby od razu rozłożyć drugie ciasto, a podczas przewracania zaprezentować się jako tenisista i dzierżyć deskę jak rakietę :)
to wszystko! Niezwykle smaczne jedzenie jest gotowe. Pozostaje tylko udekorować. Jak możesz sobie wyobrazić, istnieje wiele opcji dekoracji. Moja opcja: rozpuść 1 tabliczkę czekolady i polej nią ciasto. Drugą płytkę dobrze zamrozić w zamrażarce i zetrzeć na grubej tarce na wierzchu.
A z cukierków "Frutella" bardzo łatwo można wyrzeźbić róże :)
smacznego!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g