Ciasto Smuglanka

Zachwyć swoje maluchy i rozkoszuj się pysznym smakiem tego ciasta.
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 27 % 20 g
węglowodany 67 % 50 g
396 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

ciasto Smuglyanka to bardzo satysfakcjonujące ciasto na słodycze. Fajną rzeczą w tym przepisie kulinarnym jest to, że jest łatwy i szybki w przygotowaniu.
więc hodujemy ciasto. Bardzo wygodnie jest rozcieńczyć jednocześnie w dwóch filiżankach (potrzebujemy dokładnie 2 ciast), ale jeśli naturalne lenistwo nie pozwala Ci zabrudzić wielu naczyń i dwukrotnie ubić jajek (jak wiadomo, najtrudniej jest zrobić ciasta!), możesz po prostu ostrożnie podzielić ciasto na 2 części.
rozważ opcję dla leniwych) gdy wszystkie składniki miesza się jednocześnie w jednej filiżance.
oddziel żółtko od białka. Dobrze ubij żółtko z cukrem, pozostaw do całkowitego rozpuszczenia. Ubij białko na białą pianę. Masło lub margarynę rozpuść w filiżance, wlej do żółtka z cukrem. Do tej samej masy dodaj miód, sodę gaszoną octem, skrobię rozcieńczoną w śmietanie. Skrobię należy rozcieńczyć kwaśną śmietaną, aby wypieki były nie tylko przewiewne, ale także delikatne. Dodaj mąkę i dobrze ubij ciasto. Tak, że bulgocze. I bardzo ostrożnie dodaj pianę z białek! Ciasto jest gotowe. Piec dwa ciasta.
wyciągamy ciasto, szybko, gdy jest bardzo gorące, przekłuwamy je widelcem, napełniamy połową słoika skondensowanego mleka. Połowa jest bardzo warunkowa, sam zobaczysz, kiedy ciasto przestanie wchłaniać impregnację.
z drugim ciastem robimy dokładnie to samo.
na pierwszym cieście rozprowadzamy drobno posiekane suszone śliwki. I przychodzi najtrudniejszy etap gotowania. Konieczne jest odwrócenie drugiego ciasta na pierwsze. Twarzą w twarz... To nie jest takie proste)) mogę doradzić, aby od razu rozłożyć drugie ciasto, a podczas przewracania zaprezentować się jako tenisista i dzierżyć deskę jak rakietę :)
to wszystko! Niezwykle smaczne jedzenie jest gotowe. Pozostaje tylko udekorować. Jak możesz sobie wyobrazić, istnieje wiele opcji dekoracji. Moja opcja: rozpuść 1 tabliczkę czekolady i polej nią ciasto. Drugą płytkę dobrze zamrozić w zamrażarce i zetrzeć na grubej tarce na wierzchu.
A z cukierków "Frutella" bardzo łatwo można wyrzeźbić róże :)
smacznego!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g

Podobne przepisy