mięso nadziewane żurawiną

mięso z żurawiną to pyszne i oryginalne połączenie. Uwielbiam ten przepis kulinarny i robię to pikantne nadziewane mięso nie tylko na święta. Jest bardzo szybki i niesamowicie smaczny. Spróbuj! Wspaniałe jest to, że mięso można nadziewać nie tylko żurawiną, ale także borówkami.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 19 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 7 % 2 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.


więc z połowy normy jagód żurawiny wyciśnij sok, odłóż na chwilę. Obierz czosnek, drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi jagodami.
w całym kawałku mięsa (wolę chudą wieprzowinę) ostrym nożem wykonaj głębokie nacięcia i nadziewaj je jagodami z czosnkiem i mielonym pieprzem. Na wierzchu dobrze posmaruj mięso sokiem żurawinowym i pozostaw do marynowania w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Piecz mięso na średnim poziomie na złoty kolor przez około 10 minut, następnie zmniejsz ogień do 150 stopni i piecz roladę do miękkości przez kolejne pół godziny.
ta wszechstronna przekąska może być podawana zarówno na zimno, jak i na gorąco, samodzielnie lub z dowolnym sosem, a także z marynowanymi grzybami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy