skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc z połowy normy jagód żurawiny wyciśnij sok, odłóż na chwilę. Obierz czosnek, drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi jagodami.
w całym kawałku mięsa (wolę chudą wieprzowinę) ostrym nożem wykonaj głębokie nacięcia i nadziewaj je jagodami z czosnkiem i mielonym pieprzem. Na wierzchu dobrze posmaruj mięso sokiem żurawinowym i pozostaw do marynowania w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Piecz mięso na średnim poziomie na złoty kolor przez około 10 minut, następnie zmniejsz ogień do 150 stopni i piecz roladę do miękkości przez kolejne pół godziny.
ta wszechstronna przekąska może być podawana zarówno na zimno, jak i na gorąco, samodzielnie lub z dowolnym sosem, a także z marynowanymi grzybami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g