ciasto winogronowe
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
od razu mówię, że przepis jest przeznaczony do formy o średnicy 24 centymetrów.
nieszczęśliwe nasze winogrona myjemy, suszymy i oddzielamy od gałązek, kroimy i usuwamy nasiona (są duże, nie są trudne do usunięcia ;) ). Dodaj 2 łyżki cukru, skrobię, wymieszaj. Następnie ubij jajka z cukrem. Pozostaw cukier do rozpuszczenia. w międzyczasie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia (jeśli używasz sody, pamiętaj, aby ugasić 6% octem, w przeciwnym razie otrzymasz twarde ciasto). Dodaj mąkę do mieszanki jajek i cukru. Następnie wlej trochę oleju roślinnego. Dokładnie wymieszaj i włóż do natłuszczonej formy, wlej połowę ciasta i wrzuć nasze nadzienie - połowę winogron. Dodaj proszek kakaowy do pozostałego ciasta i mieszaj, aż uzyskasz jednolity kolor. Napełnij winogrona tym ciastem i rozłóż pozostałe jagody na wierzchu. Piec w 180 stopniach. Nie zapomnij sprawdzić gotowości długim szpikulcem!
cieszmy się ciastem z winogronami z Mewą lub kompotem :)
nieszczęśliwe nasze winogrona myjemy, suszymy i oddzielamy od gałązek, kroimy i usuwamy nasiona (są duże, nie są trudne do usunięcia ;) ). Dodaj 2 łyżki cukru, skrobię, wymieszaj. Następnie ubij jajka z cukrem. Pozostaw cukier do rozpuszczenia. w międzyczasie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia (jeśli używasz sody, pamiętaj, aby ugasić 6% octem, w przeciwnym razie otrzymasz twarde ciasto). Dodaj mąkę do mieszanki jajek i cukru. Następnie wlej trochę oleju roślinnego. Dokładnie wymieszaj i włóż do natłuszczonej formy, wlej połowę ciasta i wrzuć nasze nadzienie - połowę winogron. Dodaj proszek kakaowy do pozostałego ciasta i mieszaj, aż uzyskasz jednolity kolor. Napełnij winogrona tym ciastem i rozłóż pozostałe jagody na wierzchu. Piec w 180 stopniach. Nie zapomnij sprawdzić gotowości długim szpikulcem!
cieszmy się ciastem z winogronami z Mewą lub kompotem :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g