ciasto z winogronami

oryginalny smak ciasta jest koniecznością! Jeśli kupiłeś kwaśne winogrona z dużymi pestkami, nie zniechęcaj się! Ten przepis kulinarny pomoże poprawić sytuację i nie denerwować się wydanymi pieniędzmi. O dziwo, niezbyt smaczny składnik daje bardzo smaczne jedzenie :) więc spróbuj gotować!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 19 % 9 g
węglowodany 70 % 33 g
225 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
od razu mówię, że przepis jest przeznaczony do formy o średnicy 24 centymetrów. 
nieszczęśliwe nasze winogrona myjemy, suszymy i oddzielamy od gałązek, kroimy i usuwamy nasiona (są duże, nie są trudne do usunięcia ;) ). Dodaj 2 łyżki cukru, skrobię, wymieszaj. Następnie ubij jajka z cukrem. Pozostaw cukier do rozpuszczenia. w międzyczasie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia (jeśli używasz sody, pamiętaj, aby ugasić 6% octem, w przeciwnym razie otrzymasz twarde ciasto). Dodaj mąkę do mieszanki jajek i cukru. Następnie wlej trochę oleju roślinnego. Dokładnie wymieszaj i włóż do natłuszczonej formy, wlej połowę ciasta i wrzuć nasze nadzienie - połowę winogron. Dodaj proszek kakaowy do pozostałego ciasta i mieszaj, aż uzyskasz jednolity kolor. Napełnij winogrona tym ciastem i rozłóż pozostałe jagody na wierzchu. Piec w 180 stopniach. Nie zapomnij sprawdzić gotowości długim szpikulcem!
cieszmy się ciastem z winogronami z Mewą lub kompotem :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy