ciasteczka z marmoladą Semilune
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
Mołdawia to mały, słoneczny kraj. Jej Narodowe jedzenie daje również słońce i zabawę. Dziś proponuję zrobić słoneczne mołdawskie ciasteczka z marmoladą, której przepis kulinarny zasugerował mi mój przyjaciel. To ciasteczko nazywa się semilune.
weź paczkę masła i rozpuść ją. Następnie dodaj do niego 1,5 szklanki cukru i dokładnie zmiel. Następnie włóż do tej masy 10 gotowanych żółtek, skórkę z cytryny i trochę soku. Nadal pocieramy. Stopniowo zaczynamy dodawać mąkę. Powinny wystarczyć 2 szklanki. Ciasto jest gotowe, jeśli jest strome, ale elastyczne. Następnie zawiń go w folię i włóż do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy z niego warstwę, której grubość wynosi pół centymetra. Bierzemy szklankę z ostrymi krawędziami i wycinamy koła, z których wszystkie przecinamy na pół. Połóż te połówki na blasze do pieczenia. Piec około pół godziny w 180 stopniach.
podczas pieczenia ciasteczek weź marmoladę i rozpuść ją w łaźni wodnej. Aby to zrobić, możesz użyć kuchenki mikrofalowej. Posmaruj jedną połowę ciastek i przykryj drugą. Do pozostałej Marmolady dodaj rozgnieciony cukier puder z łyżką soku z cytryny i skórki. Taką marmoladą pokrywamy ciasteczka na wierzchu.
miłej herbaty ze słodyczami!
weź paczkę masła i rozpuść ją. Następnie dodaj do niego 1,5 szklanki cukru i dokładnie zmiel. Następnie włóż do tej masy 10 gotowanych żółtek, skórkę z cytryny i trochę soku. Nadal pocieramy. Stopniowo zaczynamy dodawać mąkę. Powinny wystarczyć 2 szklanki. Ciasto jest gotowe, jeśli jest strome, ale elastyczne. Następnie zawiń go w folię i włóż do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy z niego warstwę, której grubość wynosi pół centymetra. Bierzemy szklankę z ostrymi krawędziami i wycinamy koła, z których wszystkie przecinamy na pół. Połóż te połówki na blasze do pieczenia. Piec około pół godziny w 180 stopniach.
podczas pieczenia ciasteczek weź marmoladę i rozpuść ją w łaźni wodnej. Aby to zrobić, możesz użyć kuchenki mikrofalowej. Posmaruj jedną połowę ciastek i przykryj drugą. Do pozostałej Marmolady dodaj rozgnieciony cukier puder z łyżką soku z cytryny i skórki. Taką marmoladą pokrywamy ciasteczka na wierzchu.
miłej herbaty ze słodyczami!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal / 100g
- Marmolada - 322 kcal/100g