babeczka morelowo-orzechowa
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
polecam spróbować wspaniałej babeczki według następującego przepisu kulinarnego. Szybko i bez kłopotów-a wynik przekroczy Twoje oczekiwania!
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Morele moczymy w ciepłej wodzie przez około pół godziny. Uwolnij cytrynę ze skórki, wyciśnij sok i drobno posiekaj skórkę. Wyjmij morele z wody i pokrój w kostkę. Wymieszaj morele, rodzynki i skórkę z cytryny. Sok z cytryny rozcieńczamy gorącą wodą, mieszamy i napełniamy morele powstałym płynem. Dodajemy tam cukier, masło i jajka. Odstawiamy na chwilę filiżankę z mieszanką. Bierzemy kolejną filiżankę i mieszamy w niej mąkę, sól i gaszoną sodę. Łączymy zawartość obu filiżanek. Posiekaj orzechy włoskie i wyślij je do tego samego kubka. ciasto jest gotowe. Przenosimy go do formy i pieczemy przez około godzinę, nie zapominając o sprawdzeniu gotowości długim szpikulcem. Po godzinie wyjmij babeczkę z piekarnika, ale pozostaw na 10 minut w formie. Do dekoracji można posypać cukrem pudrem. W tym czasie parzyć mewy do schłodzonego pysznego jedzenia :) miłego picia herbaty!!
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Morele moczymy w ciepłej wodzie przez około pół godziny. Uwolnij cytrynę ze skórki, wyciśnij sok i drobno posiekaj skórkę. Wyjmij morele z wody i pokrój w kostkę. Wymieszaj morele, rodzynki i skórkę z cytryny. Sok z cytryny rozcieńczamy gorącą wodą, mieszamy i napełniamy morele powstałym płynem. Dodajemy tam cukier, masło i jajka. Odstawiamy na chwilę filiżankę z mieszanką. Bierzemy kolejną filiżankę i mieszamy w niej mąkę, sól i gaszoną sodę. Łączymy zawartość obu filiżanek. Posiekaj orzechy włoskie i wyślij je do tego samego kubka. ciasto jest gotowe. Przenosimy go do formy i pieczemy przez około godzinę, nie zapominając o sprawdzeniu gotowości długim szpikulcem. Po godzinie wyjmij babeczkę z piekarnika, ale pozostaw na 10 minut w formie. Do dekoracji można posypać cukrem pudrem. W tym czasie parzyć mewy do schłodzonego pysznego jedzenia :) miłego picia herbaty!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g