babeczka morelowo-orzechowa

unikalny składnik nadaje babeczce świeży, aromatyczny i przyjemny smak!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 68 % 39 g
291 kcal
IG: 5 / 13 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min
polecam spróbować wspaniałej babeczki według następującego przepisu kulinarnego. Szybko i bez kłopotów-a wynik przekroczy Twoje oczekiwania!
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Morele moczymy w ciepłej wodzie przez około pół godziny. Uwolnij cytrynę ze skórki, wyciśnij sok i drobno posiekaj skórkę. Wyjmij morele z wody i pokrój w kostkę. Wymieszaj morele, rodzynki i skórkę z cytryny. Sok z cytryny rozcieńczamy gorącą wodą, mieszamy i napełniamy morele powstałym płynem. Dodajemy tam cukier, masło i jajka. Odstawiamy na chwilę filiżankę z mieszanką. Bierzemy kolejną filiżankę i mieszamy w niej mąkę, sól i gaszoną sodę. Łączymy zawartość obu filiżanek. Posiekaj orzechy włoskie i wyślij je do tego samego kubka. ciasto jest gotowe. Przenosimy go do formy i pieczemy przez około godzinę, nie zapominając o sprawdzeniu gotowości długim szpikulcem. Po godzinie wyjmij babeczkę z piekarnika, ale pozostaw na 10 minut w formie. Do dekoracji można posypać cukrem pudrem. W tym czasie parzyć mewy do schłodzonego pysznego jedzenia :) miłego picia herbaty!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy