skład / składniki
metoda gotowania
zrób ciasto na ciasto czekoladowe: wymieszaj kakao z cukrem, dodaj miód, olej roślinny i 1 szklankę przegotowanej wody. Wszystko ogrzewamy w łaźni wodnej do temperatury 80 stopni (prawie doprowadzamy do wrzenia). Usuń, ostudź, dodaj mąkę do konsystencji gęstego ciasta na naleśnikach. Dodaj gaszoną sodę, rodzynki. Pozwól ciastu rozproszyć się przez 5-10 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 30-40 minut. Nie zapomnij sprawdzić gotowości długim szpikulcem lub wykałaczką. Schłodzić gotowe ciasto i pokroić wzdłuż.
przygotuj lekkie ciasto według tego samego przepisu, co ciemne, tylko zamiast kakao dodaj roślinną chudą śmietanę.
teraz gotujemy
chude ciasto kremowe
. Pocieramy miękką margarynę z 1 szklanką cukru. Gotujemy kaszę mannę z 2 szklanek wody i 3 łyżek. łyżki kaszy manny, ostudzić. Następnie zetrzyj 1 cytrynę na drobnej tarce ze skórką, Dodaj do owsianki. Ubijać. Wysyłamy nasze chude ciasto do lodówki na 20 minut. Tym kremem smarujemy wszystkie ciasta (4 sztuki), górę i brzegi ciasta. Dekorujemy posypując boki startymi orzechami laskowymi, wierzch czarną czekoladą, owocami.
to jedzenie smakuje nie gorzej niż szybkie)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Beztłuszczowa śmietana - 59 kcal/100g