skład / składniki
gotowanie krok po kroku
mamy jabłka w domu przez cały rok. Jesienią zbieramy duże zbiory i przechowujemy je w piwnicy. A zimą stale gotujemy kompot i pieczemy ciasta. Szukając innych przepisów kulinarnych, natknęłam się na tę wspaniałą szarlotkę zwaną "bombką". Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Podobało mi się i radzę spróbować.
weź masło i zetrzyj je cukrem i żółtkami. Powinieneś uzyskać bardzo bujną masę. Następnie musisz dodać śmietanę, zmieszaną sodę i mąkę. W rezultacie powinieneś mieć rzadkie ciasto. Wlać do przygotowanej formy i piec do miękkości. W tym czasie obierz jabłka, pokrój je w kliny i zanurz na 3 minuty we wrzącym syropie. Po upieczeniu ciasta wyjmij je, ostudź. Połóż na nim jabłka i polej ubitymi białkami. W tym czasie nie wyłączaj całkowicie piekarnika, ale zostaw mały ogień. Włóż przygotowane ciasto na 15 minut, aby zrumienić białka. Smakuje lepiej, jeśli to jedzenie jest spożywane na ciepło. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g