ciasto z indyka i żurawiny

przepis, który ma ponad sto lat! Ciasto zadowoli całą rodzinę!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 38 % 14 g
węglowodany 32 % 12 g
218 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min
ten przepis kulinarny znalazłem w starych czasopismach, które są przechowywane na strychu moich rodziców. Można to zrobić o każdej porze roku, najważniejsze jest żurawina. I nie ma znaczenia, czy jest świeży, czy mrożony.

najpierw zrób ciasto.Cóż, prawdopodobnie nie musisz uczyć się, jak się przygotowuje. Jedno chcę ostrzec, ugniataj miękkie. Włóż do lodówki.

Twój Indyk jest już ugotowany.Pokrój mięso na kawałki, dodaj śmietanę, możesz także majonez,posiekaną natkę pietruszki. To wszystko, nasze nadzienie jest gotowe.

weź dwie trzecie ciasta, rozwałkuj i włóż do formy.Najlepiej w głębokim. Na wierzchu Indyk. Tak dobrze dociśnij łyżką. Z reszty ciasta wykonaj paski o szerokości jednego centymetra i przykryj naczynie na wierzchu. Zrób to tak, jakby siatka, dobrze dociśnij krawędzie.

piec przez dwadzieścia pięć minut. Następnie należy ostudzić.

teraz doszliśmy do sosu żurawinowego. Bierzemy tę kwaśną jagodę, wkładamy do rondla, dodajemy bardzo mało wody, około czterech łyżek stołowych i gotujemy przez pięć minut.Nie potrzebujemy wody. można go spuścić.Podgrzewamy również galaretkę żurawinową z sokiem pomarańczowym i skórką, którą można zetrzeć.

włóż jagody do komórek i polej wszystko naszym sosem. Podawaj jedzenie schłodzone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal / 100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy