ciasto z indyka i żurawiny
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
ten przepis kulinarny znalazłem w starych czasopismach, które są przechowywane na strychu moich rodziców. Można to zrobić o każdej porze roku, najważniejsze jest żurawina. I nie ma znaczenia, czy jest świeży, czy mrożony.
najpierw zrób ciasto.Cóż, prawdopodobnie nie musisz uczyć się, jak się przygotowuje. Jedno chcę ostrzec, ugniataj miękkie. Włóż do lodówki.
Twój Indyk jest już ugotowany.Pokrój mięso na kawałki, dodaj śmietanę, możesz także majonez,posiekaną natkę pietruszki. To wszystko, nasze nadzienie jest gotowe.
weź dwie trzecie ciasta, rozwałkuj i włóż do formy.Najlepiej w głębokim. Na wierzchu Indyk. Tak dobrze dociśnij łyżką. Z reszty ciasta wykonaj paski o szerokości jednego centymetra i przykryj naczynie na wierzchu. Zrób to tak, jakby siatka, dobrze dociśnij krawędzie.
piec przez dwadzieścia pięć minut. Następnie należy ostudzić.
teraz doszliśmy do sosu żurawinowego. Bierzemy tę kwaśną jagodę, wkładamy do rondla, dodajemy bardzo mało wody, około czterech łyżek stołowych i gotujemy przez pięć minut.Nie potrzebujemy wody. można go spuścić.Podgrzewamy również galaretkę żurawinową z sokiem pomarańczowym i skórką, którą można zetrzeć.
włóż jagody do komórek i polej wszystko naszym sosem. Podawaj jedzenie schłodzone.
najpierw zrób ciasto.Cóż, prawdopodobnie nie musisz uczyć się, jak się przygotowuje. Jedno chcę ostrzec, ugniataj miękkie. Włóż do lodówki.
Twój Indyk jest już ugotowany.Pokrój mięso na kawałki, dodaj śmietanę, możesz także majonez,posiekaną natkę pietruszki. To wszystko, nasze nadzienie jest gotowe.
weź dwie trzecie ciasta, rozwałkuj i włóż do formy.Najlepiej w głębokim. Na wierzchu Indyk. Tak dobrze dociśnij łyżką. Z reszty ciasta wykonaj paski o szerokości jednego centymetra i przykryj naczynie na wierzchu. Zrób to tak, jakby siatka, dobrze dociśnij krawędzie.
piec przez dwadzieścia pięć minut. Następnie należy ostudzić.
teraz doszliśmy do sosu żurawinowego. Bierzemy tę kwaśną jagodę, wkładamy do rondla, dodajemy bardzo mało wody, około czterech łyżek stołowych i gotujemy przez pięć minut.Nie potrzebujemy wody. można go spuścić.Podgrzewamy również galaretkę żurawinową z sokiem pomarańczowym i skórką, którą można zetrzeć.
włóż jagody do komórek i polej wszystko naszym sosem. Podawaj jedzenie schłodzone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal / 100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g