ciasto winogronowe

zwiewne wypieki nie pozostawiają okruchów!
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 73 % 29 g
183 kcal
IG: 24 / 0 / 76

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 40 min
siostra nauczyła mnie gotować to ciasto winogronowe. Aby uzyskać pyszne ciasto, potrzebujesz przepisu kulinarnego, świeżych produktów i ... dobrego nastroju. Mamy to wszystko, więc zacznijmy. Konieczne jest wlanie ciepłej wody do naczynia i rozpuszczenie w nim drożdży. Następnie dodałem sól, cukier do smaku, cztery jajka do miski, przesiałem mąkę i zagniatałem ciasto. Powinien być elastyczny, jednolity, bez grudek. Do ciasta dodałem wstępnie stopioną margarynę i ponownie dobrze zagniatałem. Przykryłem ciasto ręcznikiem i umieściłem je na dwie godziny w ciepłym miejscu, aby pasowało. Po tym czasie ponownie ugniatałem ciasto i zostawiłem je na trzydzieści minut. W międzyczasie posypałam mąką stół, rozwałkowałam na nim ciasto i na pół ładnie mocno ułożyłam umyte winogrona, posmarowałam brzegi ciasta ubitym jajkiem i uszczypnęłam. Ciasto trochę wyrosło na blasze do pieczenia i posmarowało wierzch ciasta jajkiem. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 C. Ciasto powinno być miękkie i pachnące, to jedzenie z pewnością przypadnie do gustu Twoim bliskim. Najważniejsze jest, aby ugotować go z duszą!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy