ciasto winogronowe
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
siostra nauczyła mnie gotować to ciasto winogronowe. Aby uzyskać pyszne ciasto, potrzebujesz przepisu kulinarnego, świeżych produktów i ... dobrego nastroju. Mamy to wszystko, więc zacznijmy. Konieczne jest wlanie ciepłej wody do naczynia i rozpuszczenie w nim drożdży. Następnie dodałem sól, cukier do smaku, cztery jajka do miski, przesiałem mąkę i zagniatałem ciasto. Powinien być elastyczny, jednolity, bez grudek. Do ciasta dodałem wstępnie stopioną margarynę i ponownie dobrze zagniatałem. Przykryłem ciasto ręcznikiem i umieściłem je na dwie godziny w ciepłym miejscu, aby pasowało. Po tym czasie ponownie ugniatałem ciasto i zostawiłem je na trzydzieści minut. W międzyczasie posypałam mąką stół, rozwałkowałam na nim ciasto i na pół ładnie mocno ułożyłam umyte winogrona, posmarowałam brzegi ciasta ubitym jajkiem i uszczypnęłam. Ciasto trochę wyrosło na blasze do pieczenia i posmarowało wierzch ciasta jajkiem. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 C. Ciasto powinno być miękkie i pachnące, to jedzenie z pewnością przypadnie do gustu Twoim bliskim. Najważniejsze jest, aby ugotować go z duszą!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g