chleb wiejski

rumiany chleb z niesamowicie pysznym miękiszem i chrupiącą skórką. Chleb sklepowy coraz mniej budzi w nas zaufanie. Są Rozpruwacze, wzmacniacze smaku i inna Chemia. Od kilku lat pieczę chleb w domu w piekarniku. Chleb ugniatany własnymi rękami z prostych produktów i bez zbędnych dodatków, czy to nie jest prawdziwe jedzenie. Kiedy dawno temu moja babcia nauczyła mnie piec tak zwany chleb wiejski, ten prosty przepis kulinarny jest prawdopodobnie jednym z najprostszych znanych ludzkości.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 81 % 43 g
217 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.


bierze się dużą miskę. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, ocet, cukier i sól, dodajemy łyżkę oleju słonecznikowego. Powoli wlewaj mąkę i mieszaj, aż ciasto będzie strome. Ugniataj go rękami przez około 10 minut, aby stał się jednorodny w masie.
następnie umieszczamy go w dowolnej formie uprzednio nasmarowanej olejem słonecznikowym. Mam na przykład dwa bochenki w dwóch kaczątkach, możesz użyć dowolnych kształtów, takich jak tace do pieczenia, patelnie itp. Niech ciasto wyrośnie, dla którego zostawiamy je w formach na godzinę, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 30-40 minut.
Spiecz wiejski chleb w domu, a wynik bardzo cię ucieszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy