chleb wiejski
skład / składniki
14
porcje:
gotowanie krok po kroku
bierze się dużą miskę. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, ocet, cukier i sól, dodajemy łyżkę oleju słonecznikowego. Powoli wlewaj mąkę i mieszaj, aż ciasto będzie strome. Ugniataj go rękami przez około 10 minut, aby stał się jednorodny w masie.
następnie umieszczamy go w dowolnej formie uprzednio nasmarowanej olejem słonecznikowym. Mam na przykład dwa bochenki w dwóch kaczątkach, możesz użyć dowolnych kształtów, takich jak tace do pieczenia, patelnie itp. Niech ciasto wyrośnie, dla którego zostawiamy je w formach na godzinę, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 30-40 minut.
Spiecz wiejski chleb w domu, a wynik bardzo cię ucieszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g