ciasto czekoladowe z cukinią
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
zmiękczone masło ubić mikserem. Wlej olej roślinny, dodaj cukier, wanilinę,sodę. Wymieszać.
kontynuując ubijanie, delikatnie ubij jajka. Wlać śmietanę łyżką.
wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta.
obierz cukinię, zetrzyj na drobnej tarce i pozostaw na 10 minut. Odcedź płyn i włóż cukinię do ciasta, dodaj kawałki czekolady. Dobrze zagnieść ciasto. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem i ułóż ciasto równą warstwą. Piec przez 40 minut. Gotowość do sprawdzenia wykałaczką.
wymieszaj składniki polewy czekoladowej, zagotuj i polej ciasto.
kontynuując ubijanie, delikatnie ubij jajka. Wlać śmietanę łyżką.
wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta.
obierz cukinię, zetrzyj na drobnej tarce i pozostaw na 10 minut. Odcedź płyn i włóż cukinię do ciasta, dodaj kawałki czekolady. Dobrze zagnieść ciasto. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem i ułóż ciasto równą warstwą. Piec przez 40 minut. Gotowość do sprawdzenia wykałaczką.
wymieszaj składniki polewy czekoladowej, zagotuj i polej ciasto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal / 100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g