dietetyczna sałatka z wątróbką drobiową

pyszna sałatka dietetyczna dla tych, którzy podążają za figurą!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 50 % 9 g
88 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

ten przepis na gotowanie jest dobry dla diety. To jedzenie jest proste, ale bardzo smaczne i zdrowe. Ta kombinacja jest dość rzadka, myślę, że miłośnicy Diet zgodzą się ze mną. Jeśli mam buraki z wierzchołkami, w niektórych przepisach wierzchołki buraków nazywane są boćwiną, następnie drobno siekam sadzonki, grubo rwę liście i wysyłam do lodówki.

następnie biorę rzepę i buraki. Smaruję warzywa korzeniowe oliwą z oliwek, zawijam w folię i pieczę w piekarniku przez 1 godzinę, jeśli warzywa są młode, będą gotowe za 30 minut. Gotowe warzywa obieram, kroję w cienkie plasterki i odstawiam do ostygnięcia. W tym czasie przygotowuję sos sałatkowy. Aby to zrobić, biorę szklankę malin lub czerwonych porzeczek, świeżych lub lodowych, w zależności od pory roku, przecieram przez drobne sito. Do powstałego soku dodaję 3 łyżki czerwonego octu balsamicznego i lekko ubijam widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli wybiorę czerwoną porzeczkę do dressingu, dodam łyżkę cukru pudru, nie zaszkodzi. SOS Łączę z pokrojonymi warzywami, doprawiam solą i pieprzem. Teraz nadszedł czas na wątróbkę drobiową, mogę powiedzieć, że jest to bardzo przydatny produkt. Na dobrze rozgrzanej patelni wysmarowanej oliwą z oliwek układam wątróbkę drobiową w jednej warstwie i smażymy przez 5-7 minut bez soli, od czasu do czasu obracając. Jeśli wątroba zostanie wrzucona na patelnię w kilku warstwach, okaże się "gumowa". Kiedy wątroba jest gotowa, zdejmuję ją z ognia. Biorę danie z posiekanymi i już przyprawionymi warzywami, układam na nim liście sałaty, warzywa tarkhuna, można je zastąpić kolendrą. Na całej tej wspaniałości układam wątróbkę drobiową i od razu podaję do stołu. Najlepiej wziąć duże naczynie o głębokości, z grubsza jak naczynie do pieczenia, aby wszystkie składniki pięknie układały się warstwami. Można jeść na śniadanie i kolację, odpowiednie dla dzieci.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy