we Francji rzepa była spożywana przez prawie wszystkie warstwy społeczeństwa. Już w średniowieczu przepisy z rzepą zajmowały godne miejsce w menu Anglików.
w Rosji rzepa była uprawiana i spożywana od niepamiętnych czasów. Nasi przodkowie wysoko cenili korzystne właściwości rzepy. Użyli zarówno korzenia rzepy, jak i jej liści. Z rzepy przygotowywano głównie
ciasta
. Bardzo ceniona była również nadziewana rzepa. Z tego warzywa gotowano nawet
kwas
. Obecnie rzepa może być gotowana jako dodatek. Cóż, jeśli gotujemy w domu, liście tego warzywa można wykorzystać jako sałatki i przekąski.
rzepa ma doskonałą wczesną dojrzałość, a ponadto jest dobrze zachowana, nie tracąc przy tym swoich korzystnych właściwości. Rzepa charakteryzuje się wysoką zawartością substancji azotowych, olejków eterycznych, soli mineralnych. To warzywo zawiera również karoten, witaminy C, B1, B2, PP, magnez, fosfor, żelazo, błonnik.
rzepa jest szeroko stosowana zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych. Rzepa jest spożywana na surowo, gotowana, duszona, smażona lub gotowana na parze. Jest również spożywany samodzielnie lub w połączeniu z innymi warzywami. Może być podawany jako dodatek lub jako niezależne danie.
rzepa jest stosowana w chorobach układu moczowo-płciowego jako środek moczopędny. Ta roślina okopowa ma również właściwości przeciwzapalne i jest stosowana w stanach zapalnych dziąseł i jamy ustnej. Rzepa pomaga również w stanach zapalnych gardła, bólu gardła i kaszlu. Kompresy z rozgniecionej gotowanej rzepy są stosowane w leczeniu dny moczanowej i reumatyzmu. Sok z rzepy zmieszany z miodem może służyć jako dobry środek uspokajający lub jako lekki środek nasenny.
101 kcal
20 minutes
Pyszna, lekka, świeża i bardzo zdrowa sałatka! Rzepa to warzywo korzeniowe
89 kcal
20 minutes
Magazyn witamin i korzyści - sałatka z rzepy i słonecznych jagód! Pyszne letnie
72 kcal
2 hours30 minutes
Bardzo smaczna kapuśniak wypełni smak Twojej kuchni! Podstawą rosyjskiej kapusty
70 kcal
1 hour10 minutes
Liczysz kalorie i lubisz pyszne jedzenie? Przepis dla Ciebie!
75 kcal
40 minutes
Lekka i przewiewna zupa z zagranicznego korzenia! Topinambur to roślina okopowa,
30 kcal
30 minutes
Bardzo zdrowe i łatwe danie o przyjemnym wyspiarskim smaku dzikiego czosnku.
137 kcal
1 hour30 minutes
Zupa, do której dodałam jagnięcinę, wywołała poruszenie we wszystkich kuchniach
139 kcal
3 hours
Na pewno nie słyszałeś o takiej odmianie. I jest bardzo smaczny!
91 kcal
4 hours
Prawdziwa rosyjska kapuśniak według klasycznego przepisu! Smacznie.
109 kcal
2 hours20 minutes
Szybka w przygotowaniu uzbecka zupa jagnięca! Daria autor przepisu
72 kcal
35 minutes
Doskonała przystawka do ulubionych kotletów wszystkich ładnie uzupełni ich smak!
47 kcal
1 hour10 minutes
Wspaniałe pierwsze danie dla najmłodszych domowników. Istnieje wiele przepisów
15 kcal
4 hours30 minutes
Tradycyjne danie z tego przepisu jest jeszcze smaczniejsze! Xunya * ♫• autor
81 kcal
2 hours
Można podawać jako zupę lub makaron z pysznym sosem mięsnym. To danie jest tak
102 kcal
1 hour30 minutes
Dania bezmięsne mogą być bardzo smaczne! Duszone Tofu z escarole to świetne
225 kcal
40 minutes
Pyszna sałatka rozjaśni świąteczny stół! NashaDasha autor przepisu
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Na śniadanie
- Domowa kolacja
- Sałatki
- Deser
- Nabiał
- Warzywa
- Owoce jagody
- Orzechy
- Słodkie
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Sól
- Bez obróbki cieplnej
- Sałatka bez jajek
- Sałatki warzywne
- Sałatka z jabłkami
- Sałatki ze śmietaną
- Sałatka owocowa
- Deser owocowy
- Deser bez mąki
- Deser jabłkowy
- Dania ze śmietaną
- Z marchwi
- Z rzepy
- Jabłka
- Bez jajek
- Przepisy PP
- Wegetarianizm
- Orzeszki piniowe
- Nasiona
- Cukier