we Francji rzepa była spożywana przez prawie wszystkie warstwy społeczeństwa. Już w średniowieczu przepisy z rzepą zajmowały godne miejsce w menu Anglików.
w Rosji rzepa była uprawiana i spożywana od niepamiętnych czasów. Nasi przodkowie wysoko cenili korzystne właściwości rzepy. Użyli zarówno korzenia rzepy, jak i jej liści. Z rzepy przygotowywano głównie
ciasta
. Bardzo ceniona była również nadziewana rzepa. Z tego warzywa gotowano nawet
kwas
. Obecnie rzepa może być gotowana jako dodatek. Cóż, jeśli gotujemy w domu, liście tego warzywa można wykorzystać jako sałatki i przekąski.
rzepa ma doskonałą wczesną dojrzałość, a ponadto jest dobrze zachowana, nie tracąc przy tym swoich korzystnych właściwości. Rzepa charakteryzuje się wysoką zawartością substancji azotowych, olejków eterycznych, soli mineralnych. To warzywo zawiera również karoten, witaminy C, B1, B2, PP, magnez, fosfor, żelazo, błonnik.
rzepa jest szeroko stosowana zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych. Rzepa jest spożywana na surowo, gotowana, duszona, smażona lub gotowana na parze. Jest również spożywany samodzielnie lub w połączeniu z innymi warzywami. Może być podawany jako dodatek lub jako niezależne danie.
rzepa jest stosowana w chorobach układu moczowo-płciowego jako środek moczopędny. Ta roślina okopowa ma również właściwości przeciwzapalne i jest stosowana w stanach zapalnych dziąseł i jamy ustnej. Rzepa pomaga również w stanach zapalnych gardła, bólu gardła i kaszlu. Kompresy z rozgniecionej gotowanej rzepy są stosowane w leczeniu dny moczanowej i reumatyzmu. Sok z rzepy zmieszany z miodem może służyć jako dobry środek uspokajający lub jako lekki środek nasenny.
190 kcal
1 hour
Oryginalny przepis na nadziewaną rzepę musi pojawić się w menu TV! NashaDasha
79 kcal
3 days
Marynowane hawajskie warzywa podkreślą smak każdego mięsa! UO-Shu autor przepisu
48 kcal
1 hour10 minutes
Dość egzotyczne danie - dla amatora. AHA, i rzadko gospodynie domowe używają
15 kcal
4 hours30 minutes
Tradycyjne danie z tego przepisu jest jeszcze smaczniejsze! Xunya * ♫• autor
81 kcal
2 hours
Można podawać jako zupę lub makaron z pysznym sosem mięsnym. To danie jest tak
140 kcal
1 hour30 minutes
Danie sprawdzone przez pokolenia zachwyci całą rodzinę! Jagnięcina uszna z
225 kcal
40 minutes
Pyszna sałatka rozjaśni świąteczny stół! NashaDasha autor przepisu
91 kcal
4 hours
Prawdziwa rosyjska kapuśniak według klasycznego przepisu! Smacznie.
88 kcal
1 hour20 minutes
Pyszna sałatka dietetyczna dla tych, którzy podążają za figurą! Annelly autor
30 kcal
1 day1 hour
Niezwykły, smaczny i jasny zbiór rzepy na zimę! Istnieje wiele sposobów na
115 kcal
1 hour30 minutes
Bardzo smaczne danie narodowe, spróbuj! Barbara autor przepisu
102 kcal
1 hour30 minutes
Dania bezmięsne mogą być bardzo smaczne! Duszone Tofu z escarole to świetne
72 kcal
35 minutes
Doskonała przystawka do ulubionych kotletów wszystkich ładnie uzupełni ich smak!
47 kcal
1 hour10 minutes
Wspaniałe pierwsze danie dla najmłodszych domowników. Istnieje wiele przepisów
64 kcal
40 minutes
Bardzo proste, łatwe i zdrowe danie warzywne! Rzepa duszona z warzywami może być
96 kcal
11 hours
Świetnie urozmaica codzienne posiłki! Lagman to rodzaj ręcznie robionego
109 kcal
2 hours20 minutes
Szybka w przygotowaniu uzbecka zupa jagnięca! Daria autor przepisu
52 kcal
1 hour20 minutes
Zdrowa kolacja dla całej rodziny z warzyw i mięsa z indyka. Warzywa gotowane z
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Kuchnia narodowa
- Drugie danie
- Jajka
- Mięso i produkty mięsne
- Ser
- Warzywa
- Mąka
- Wypieki
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Chleb pszenny
- Z papryką
- Sól
- Dania z olejem roślinnym
- Masło
- Kuchnia rosyjska
- Smażenie
- Na patelni
- Nadziewanie
- Drugie z mięsa
- Z wieprzowiny
- Z twardego sera
- Z rzepy
- Z cebula