Lagman po uzbecku z wołowiny

można podawać jako zupę lub makaron z pysznym sosem mięsnym. To danie jest tak wszechstronne. Nie ma standardowego przepisu, w każdym regionie, a nawet jedna Gospodyni domowa, lagman może być inny. Wszystko dlatego, że używane są warzywa i zioła, które są pod ręką, ale nadal istnieją pewne tradycje.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 53 % 9 g
81 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne produkty do makaronu-Lagman, powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie makaronu. Przesiej mąkę do szerokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W mące zrób wgłębienie, rozbij w nim jajko. W 1 szklance schłodzonej przegotowanej wody dodaj 0,5 łyżeczki. sól, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Wlej słoną wodę do mąki i zagniataj ciasto, najpierw w misce, a następnie na stole.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj Stół i ręce olejem roślinnym. Ugniataj, aż będzie gładka. Gotowe ciasto nie przykleja się do dłoni, nie jest ciasne, dość miękkie, ale elastyczne. Ciasto zaokrąglić w kulkę, zawinąć w torebkę i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny, lepiej na godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ugniataj ciasto rękami w jednolitą prostokątną warstwę o grubości około 2 cm. Przykryj całe ciasto folią, weź jeden odcięty Pasek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj każdy pasek ciasta rękami na stole w długą opaskę uciskową, grubą jak mały palec, wygląda jak skakanka dla dzieci. Ciasto jest bardzo miękkie, elastyczne, łatwe w obróbce, nie pęka. Ułóż wydłużone i skręcone ciasto spiralnie na talerzu. Nasmaruj spód talerza, a następnie ciasto na wierzchu olejem roślinnym. Przykryj folią i pozostaw na stole na 30 minut. Zajęło mi to kilka talerzy, ponieważ muszę je ułożyć w jednej warstwie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj wodę, trochę soli, jak w przypadku zwykłego makaronu. Teraz rozciągnięty pasek ciasta przechodzi przez palce, wyciągając jeszcze cieńszy i dłuższy. Ciasto nawijamy na ręce jak przędzę, kilkakrotnie rozkładamy ręce płynnymi szarpnięciami i lekko uderzamy o stół. Makaron magicznie rozciąga się cienko i kładzie na stole. Ciasto powinno być dobrze nasmarowane, aby cienkie paski się nie sklejały.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowego cienkiego i bardzo długiego makaronu natychmiast gotuj w szybko wrzącej wodzie dosłownie przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Wrzuć do durszlaka i spłucz pod zimną wodą, pozwól wodzie spłynąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Spłukany makaron przełożyć do przestronnej miski, lekko zalać olejem roślinnym i wymieszać. Ugotuj więc cały makaron, przed podaniem należy go ogrzać, polewając wrzącą wodą. Makaron można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, można go przygotować bezpośrednio przed przygotowaniem sosu, tak jak robią to Uzbecy. Kto nie chce zawracać sobie głowy gotowaniem makaronu, możesz ugotować gotowy zakupiony.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Produkty do sosu mięsnego z warzywami mogą się różnić. Tradycyjnie biorą mięso jagnięce lub wołowinę. Ale warzywa są różne, oprócz tradycyjnej cebuli, czosnku, marchwi, pomidorów i ziemniaków, dodają : bakłażan, cukinię, rzepę, rzodkiewkę, zieloną fasolę, rzodkiewkę, paprykę, ostrą paprykę.. - wszystko, co do czasu gotowania urosło i ma gospodyni. Wymagane są zioła i przyprawy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowanie sosu. Przygotowuje się na samym początku bardzo szybko, więc wszystkie przyprawy, produkty muszą być przygotowane i pokrojone z wyprzedzeniem, wtedy nie będzie czasu. Mięso umyć i suszyć wysokiej jakości, pokroić w średnią kostkę, a także ziemniaki i pomidory. Rzepę i cebulę pokroić w drobniejszą kostkę. Papryka w środkowym prostokącie / z paliczkiem małego palca/, marchewka o podobnej długości, ale cieńsza w paski. Pokrój czosnek w cienkie pierścienie. Opłucz i posiekaj warzywa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podgrzej kocioł, rozgrzej olej, smaż mięso, aż pojawi się złoty kolor. Aby ciepło oleju nie spadło, wrzuć mięso w kilku krokach. Dodaj sól, pieprz, przyprawy do mięsa, czosnek. Nie zapomnij przeszkadzać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie dodaj cebulę, a następnie marchewkę. Wszystko smaży się bardzo szybko.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zmniejsz ciepło do średniego i dodaj paprykę. Pieprz może mieć dowolny kolor.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wrzuć pomidory, wymieszaj, aby usunąć wszystkie Pieczenie z dna.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, aby równomiernie się rozprowadził. /Wielu zastanawia się, dlaczego makaron, jeśli są już pomidory, ale Uzbecy gotują w ten sposób. Pasta nadaje intensywność koloru i smaku, zwłaszcza jeśli pomidory są zimowe/.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie dodaj ziemniaki i rzepę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    1 łyżka. ze szkiełkiem mąki i dokładnie szybko wymieszaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj zwykłą wodę o temperaturze pokojowej, powinna ukryć produkty na 2 palcach, jest to sos o średniej gęstości. Lub dodaj więcej wody, możesz podać jako zupę. Zmniejsz ciepło na małe i pozostaw do duszenia, aż ziemniaki będą gotowe, to 20-30 minut. Na koniec dodaj zielenie, wyłącz piec i pozwól mu parzyć przez 15 minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zgodnie z tradycją lagman jest podawany w KES / Big Piala/. Makaron kładzie się na dnie, ile chwyta garść. Na wierzchu warzywa z mięsem, dodaj sos, ilość w razie potrzeby i koniecznie posyp świeżymi ziołami.

Lagman tłumaczy się dosłownie jako "wyciągnięty makaron" - danie kuchni środkowoazjatyckiej, prawdopodobnie pochodzenia chińskiego. Główne odmiany regionalne różnią się cechami gotowania makaronu i składem produktów /uzbecki, tadżycki i dungański lagman/.

lagman jest zrobiony z mięsa / głównie jagnięciny, wołowiny/, warzyw i ciągniętego długiego makaronu.

przy dużej ilości bulionu lagman jest jak zupa, przy innych metodach gotowania - jak makaron z sosem i złożonym nadzieniem.

makaron jest ciągnięty w specjalny sposób: obracając kawałek ciasta jak skakanka dla dzieci, wyciągnij go w motek cienkiego makaronu.

co Więcej, inny makaron, Azjaci nie rozpoznają, mówią-smak nie jest taki sam.
gotuje się oczywiście w sposób przemysłowy i domowy, dla którego ciasto jest zwijane i krojone..

postanowiłam ugotować zgodnie z oczekiwaniami, z tradycyjnym, bardzo długim makaronem.
chcę powiedzieć, że nie wyszło od razu, była gruba, a podczas gotowania nadal puchnie.

druga próba się powiodła, makaron okazał się zdecydowanie taki, jaki powinien być. Potem zaczęła pewnie ciągnąć ją grubą jak spaghetti, a nawet cieńszą.

za każdym razem gotowałem i próbowałem kolejnej taśmy z makaronem i rzeczywiście, nawet makaron o różnej grubości różnił się smakiem / dla mnie pozostało tajemnicą, ponieważ jest przygotowywany z jednego ciasta/!

najsmaczniejszy okazał się makaron o grubości 2 spaghetti !
jak po takim eksperymencie nie wierzyć w Preferencje całego narodu ? !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy