skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Niezbędne produkty do makaronu-Lagman, powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Gotowanie makaronu. Przesiej mąkę do szerokiej miski.
Krok 3:
W mące zrób wgłębienie, rozbij w nim jajko. W 1 szklance schłodzonej przegotowanej wody dodaj 0,5 łyżeczki. sól, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Wlej słoną wodę do mąki i zagniataj ciasto, najpierw w misce, a następnie na stole.
Krok 4:
Nasmaruj Stół i ręce olejem roślinnym. Ugniataj, aż będzie gładka. Gotowe ciasto nie przykleja się do dłoni, nie jest ciasne, dość miękkie, ale elastyczne. Ciasto zaokrąglić w kulkę, zawinąć w torebkę i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny, lepiej na godzinę.
Krok 5:
Następnie ugniataj ciasto rękami w jednolitą prostokątną warstwę o grubości około 2 cm. Przykryj całe ciasto folią, weź jeden odcięty Pasek.
Krok 6:
Rozwałkuj każdy pasek ciasta rękami na stole w długą opaskę uciskową, grubą jak mały palec, wygląda jak skakanka dla dzieci. Ciasto jest bardzo miękkie, elastyczne, łatwe w obróbce, nie pęka. Ułóż wydłużone i skręcone ciasto spiralnie na talerzu. Nasmaruj spód talerza, a następnie ciasto na wierzchu olejem roślinnym. Przykryj folią i pozostaw na stole na 30 minut. Zajęło mi to kilka talerzy, ponieważ muszę je ułożyć w jednej warstwie.
Krok 7:
Zagotuj wodę, trochę soli, jak w przypadku zwykłego makaronu. Teraz rozciągnięty pasek ciasta przechodzi przez palce, wyciągając jeszcze cieńszy i dłuższy. Ciasto nawijamy na ręce jak przędzę, kilkakrotnie rozkładamy ręce płynnymi szarpnięciami i lekko uderzamy o stół. Makaron magicznie rozciąga się cienko i kładzie na stole. Ciasto powinno być dobrze nasmarowane, aby cienkie paski się nie sklejały.
Krok 8:
Gotowego cienkiego i bardzo długiego makaronu natychmiast gotuj w szybko wrzącej wodzie dosłownie przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Wrzuć do durszlaka i spłucz pod zimną wodą, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 9:
Spłukany makaron przełożyć do przestronnej miski, lekko zalać olejem roślinnym i wymieszać. Ugotuj więc cały makaron, przed podaniem należy go ogrzać, polewając wrzącą wodą. Makaron można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, można go przygotować bezpośrednio przed przygotowaniem sosu, tak jak robią to Uzbecy. Kto nie chce zawracać sobie głowy gotowaniem makaronu, możesz ugotować gotowy zakupiony.
Krok 10:
Produkty do sosu mięsnego z warzywami mogą się różnić. Tradycyjnie biorą mięso jagnięce lub wołowinę. Ale warzywa są różne, oprócz tradycyjnej cebuli, czosnku, marchwi, pomidorów i ziemniaków, dodają : bakłażan, cukinię, rzepę, rzodkiewkę, zieloną fasolę, rzodkiewkę, paprykę, ostrą paprykę.. - wszystko, co do czasu gotowania urosło i ma gospodyni. Wymagane są zioła i przyprawy.
Krok 11:
Gotowanie sosu. Przygotowuje się na samym początku bardzo szybko, więc wszystkie przyprawy, produkty muszą być przygotowane i pokrojone z wyprzedzeniem, wtedy nie będzie czasu. Mięso umyć i suszyć wysokiej jakości, pokroić w średnią kostkę, a także ziemniaki i pomidory. Rzepę i cebulę pokroić w drobniejszą kostkę. Papryka w środkowym prostokącie / z paliczkiem małego palca/, marchewka o podobnej długości, ale cieńsza w paski. Pokrój czosnek w cienkie pierścienie. Opłucz i posiekaj warzywa.
Krok 12:
Podgrzej kocioł, rozgrzej olej, smaż mięso, aż pojawi się złoty kolor. Aby ciepło oleju nie spadło, wrzuć mięso w kilku krokach. Dodaj sól, pieprz, przyprawy do mięsa, czosnek. Nie zapomnij przeszkadzać.
Krok 13:
Następnie dodaj cebulę, a następnie marchewkę. Wszystko smaży się bardzo szybko.
Krok 14:
Zmniejsz ciepło do średniego i dodaj paprykę. Pieprz może mieć dowolny kolor.
Krok 15:
Wrzuć pomidory, wymieszaj, aby usunąć wszystkie Pieczenie z dna.
Krok 16:
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, aby równomiernie się rozprowadził. /Wielu zastanawia się, dlaczego makaron, jeśli są już pomidory, ale Uzbecy gotują w ten sposób. Pasta nadaje intensywność koloru i smaku, zwłaszcza jeśli pomidory są zimowe/.
Krok 17:
Następnie dodaj ziemniaki i rzepę.
Krok 18:
1 łyżka. ze szkiełkiem mąki i dokładnie szybko wymieszaj.
Krok 19:
Dodaj zwykłą wodę o temperaturze pokojowej, powinna ukryć produkty na 2 palcach, jest to sos o średniej gęstości. Lub dodaj więcej wody, możesz podać jako zupę. Zmniejsz ciepło na małe i pozostaw do duszenia, aż ziemniaki będą gotowe, to 20-30 minut. Na koniec dodaj zielenie, wyłącz piec i pozwól mu parzyć przez 15 minut.
Krok 20:
Zgodnie z tradycją lagman jest podawany w KES / Big Piala/. Makaron kładzie się na dnie, ile chwyta garść. Na wierzchu warzywa z mięsem, dodaj sos, ilość w razie potrzeby i koniecznie posyp świeżymi ziołami.
Lagman tłumaczy się dosłownie jako "wyciągnięty makaron" - danie kuchni środkowoazjatyckiej, prawdopodobnie pochodzenia chińskiego. Główne odmiany regionalne różnią się cechami gotowania makaronu i składem produktów /uzbecki, tadżycki i dungański lagman/.
lagman jest zrobiony z mięsa / głównie jagnięciny, wołowiny/, warzyw i ciągniętego długiego makaronu.
przy dużej ilości bulionu lagman jest jak zupa, przy innych metodach gotowania - jak makaron z sosem i złożonym nadzieniem.
makaron jest ciągnięty w specjalny sposób: obracając kawałek ciasta jak skakanka dla dzieci, wyciągnij go w motek cienkiego makaronu.
co Więcej, inny makaron, Azjaci nie rozpoznają, mówią-smak nie jest taki sam.
gotuje się oczywiście w sposób przemysłowy i domowy, dla którego ciasto jest zwijane i krojone..
postanowiłam ugotować zgodnie z oczekiwaniami, z tradycyjnym, bardzo długim makaronem.
chcę powiedzieć, że nie wyszło od razu, była gruba, a podczas gotowania nadal puchnie.
druga próba się powiodła, makaron okazał się zdecydowanie taki, jaki powinien być. Potem zaczęła pewnie ciągnąć ją grubą jak spaghetti, a nawet cieńszą.
za każdym razem gotowałem i próbowałem kolejnej taśmy z makaronem i rzeczywiście, nawet makaron o różnej grubości różnił się smakiem / dla mnie pozostało tajemnicą, ponieważ jest przygotowywany z jednego ciasta/!
najsmaczniejszy okazał się makaron o grubości 2 spaghetti !
jak po takim eksperymencie nie wierzyć w Preferencje całego narodu ? !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g