nadziewane naleśniki z mięsem mielonym

nieporównywalnie smaczne, z prostych produktów, Rodzina na śniadanie! Nadziewane naleśniki same w sobie są doskonałym dodatkiem do każdego stołu, w tym świątecznego. A z mięsem mielonym okazują się jeszcze smaczniejsze. Gotuj je z dowolnego mięsa, podawaj-z sosem, kwaśną śmietaną! I możesz zamrozić na przyszłość, na szybką przekąskę!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 39 % 13 g
węglowodany 36 % 12 g
198 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z mięsem mielonym? Przygotuj niezbędne składniki. W przypadku naleśników wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Jaja mogą być używane w kategoriach C0 lub C1. Możesz wziąć mąkę najwyższej lub pierwszej klasy. Do nadzienia mam wieprzowinę. Ale możesz gotować mięso mielone z dowolnego rodzaju mięsa. Jeśli mięso i zamrażarki, należy je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej lub w kuchence mikrofalowej, w trybie rozmrażania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto naleśnikowe, połącz jajka z cukrem w głębokiej misce. Następnie wlej trochę oleju roślinnego i mleka. Wszystko wymieszaj trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj przesianą mąkę i sodę do ciasta. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aby ciasto było gładkie, bez grudek mąki. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. Ciasto naleśnikowe powinno być płynne. Spójność ciasta przekonaj się sam. Może być konieczne dodanie trochę więcej lub mniej mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni naleśnikowej upiecz naleśniki. Przed pierwszym naleśnikiem lekko posmaruj patelnię olejem roślinnym. Ciasto wlać na gorącą patelnię i rozprowadzić cienką warstwą na całej powierzchni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż gotowe naleśniki na dużym talerzu i przykryj pokrywką. Po co przykrywać pokrywką? Jest to konieczne, aby naleśniki nie wysychały.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby przygotować nadzienie, pokrój wieprzowinę na kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca, wlej trochę oleju roślinnego i ułóż przygotowane mięso mielone. Smaż mięso mielone przez 3-5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz cebulę, opłucz w chłodnej wodzie i drobno posiekaj. Następnie dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mielonego mięsa. Wszystko dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień i smaż wszystko razem przez kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe mięso mielone stanie się trochę złote, z przyjemnym smakiem pieczonego mięsa. Do smaku dodaj do niego trochę soli i przypraw. Schłodzić gotowe nadzienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż 1-2 łyżki nadzienia mięsnego po jednej stronie gotowego naleśnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż naleśnik na brzegach i zwiń. W ten sposób wypełnij wszystkie naleśniki nadzieniem mięsnym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj natychmiast, gdy są gorące. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy