placki na patelni bez kefiru

pyszne, miękkie i delikatne ciasta drożdżowe! Ciasto drożdżowe na wodzie i oleju roślinnym to idealna baza do smażonych pasztecików z niesłodzonym nadzieniem. Ciasta z takiego ciasta są bujne, miękkie, z apetyczną złotą skórką i delikatnym miękiszem. Nadzienie do takich ciast można przygotować w dowolny sposób, mięso mielone, tłuczone ziemniaki, gotowane jaja kurze z zieloną cebulą, grzyby, wątroba i inne niesłodzone nadzienia są idealne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 65 % 32 g
225 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na paszteciki. Zacznijmy od przygotowania ciasta drożdżowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W szklance ciepłej wody rozpuść cukier, dodaj łyżkę mąki pszennej łyżeczkę suchych drożdży. W razie potrzeby suche drożdże można zastąpić surowymi. Wymieszaj mieszaninę i umieść szklankę w ciepłym miejscu na 15 minut, aby drożdże się aktywowały. Na powierzchni powinna powstać Czapka z pianki drożdżowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę pszenną do miski, dodaj sól, wymieszaj. Wlej mieszaninę drożdży i olej roślinny do miski z mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj masę łyżką, gdy ciasto zacznie się zbierać, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej, zagniataj elastyczne gładkie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki, jeśli ciasto będzie lepkie i pozostanie na dłoniach. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie do pasztecików. Wraz z nadejściem letnich dni i pojawieniem się świeżych ziół na stronie szczególnie popularne stały się ciasta z zieloną cebulą i jajkiem. To naprawdę bardzo smaczne i soczyste nadzienie świetna baza do pieczenia. Jaja kurze gotujemy na stromo w osolonej wodzie. Napełnij je zimną wodą, ostudź, obierz ze skorupy i drobno posiekaj nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zielona cebula jest myta pod bieżącą wodą, suszona ręcznikami papierowymi i drobno posiekana. Jaja kurze i cebulę wkładamy do miski, dodajemy sól i kilka łyżek śmietany. Mieszać. Nadzienie do ciast jest gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugniatamy ciasto i natychmiast przechodzimy do formowania ciast. Ciasto dzielimy na 8 kawałków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj każdy kawałek w niezbyt cienkie ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż trochę nadzienia na środku łyżką stołową. Ściśnij krawędzie i włóż do środka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej olej roślinny na patelnię, nie musisz żałować oleju, jeden powinien co najmniej jedną trzecią zamknąć placki. Rozgrzej olej. Rozłóż na nim placki, smaż na średnim ogniu przez 2 minuty z jednej strony, aż się zarumienią. Odwróć i smaż z drugiej strony na złoty kolor. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj placki przez kolejne 5 minut na ogniu, aby nadzienie zostało upieczone.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usuń placki z patelni, połóż je na ręcznikach papierowych, aby pozostały olej został wchłonięty. Podawaj ciasta na herbatę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy