skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na paszteciki. Zacznijmy od przygotowania ciasta drożdżowego.
Krok 2:
W szklance ciepłej wody rozpuść cukier, dodaj łyżkę mąki pszennej łyżeczkę suchych drożdży. W razie potrzeby suche drożdże można zastąpić surowymi. Wymieszaj mieszaninę i umieść szklankę w ciepłym miejscu na 15 minut, aby drożdże się aktywowały. Na powierzchni powinna powstać Czapka z pianki drożdżowej.
Krok 3:
Wlej przesianą mąkę pszenną do miski, dodaj sól, wymieszaj. Wlej mieszaninę drożdży i olej roślinny do miski z mąką.
Krok 4:
Wymieszaj masę łyżką, gdy ciasto zacznie się zbierać, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej, zagniataj elastyczne gładkie ciasto.
Krok 5:
W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki, jeśli ciasto będzie lepkie i pozostanie na dłoniach. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.
Krok 6:
W międzyczasie przygotuj nadzienie do pasztecików. Wraz z nadejściem letnich dni i pojawieniem się świeżych ziół na stronie szczególnie popularne stały się ciasta z zieloną cebulą i jajkiem. To naprawdę bardzo smaczne i soczyste nadzienie świetna baza do pieczenia. Jaja kurze gotujemy na stromo w osolonej wodzie. Napełnij je zimną wodą, ostudź, obierz ze skorupy i drobno posiekaj nożem.
Krok 7:
Zielona cebula jest myta pod bieżącą wodą, suszona ręcznikami papierowymi i drobno posiekana. Jaja kurze i cebulę wkładamy do miski, dodajemy sól i kilka łyżek śmietany. Mieszać. Nadzienie do ciast jest gotowe.
Krok 8:
Ugniatamy ciasto i natychmiast przechodzimy do formowania ciast. Ciasto dzielimy na 8 kawałków.
Krok 9:
Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj każdy kawałek w niezbyt cienkie ciasto.
Krok 10:
Rozłóż trochę nadzienia na środku łyżką stołową. Ściśnij krawędzie i włóż do środka.
Krok 11:
Wlej olej roślinny na patelnię, nie musisz żałować oleju, jeden powinien co najmniej jedną trzecią zamknąć placki. Rozgrzej olej. Rozłóż na nim placki, smaż na średnim ogniu przez 2 minuty z jednej strony, aż się zarumienią. Odwróć i smaż z drugiej strony na złoty kolor. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj placki przez kolejne 5 minut na ogniu, aby nadzienie zostało upieczone.
Krok 12:
Usuń placki z patelni, połóż je na ręcznikach papierowych, aby pozostały olej został wchłonięty. Podawaj ciasta na herbatę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g