skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby upewnić się, że drożdże są świeże, przygotuj ciasto. Aby to zrobić, podgrzej mleko do 40 stopni (w dotyku jest jak & quot; przyjemnie ciepło & quot;), Dodaj cały cukier i drożdże. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 15 minut. Zostawiam go w kuchence mikrofalowej, w której właśnie podpaliłem pół szklanki zwykłej wody. Jeśli po 15 minutach na powierzchni mleka utworzy się bujna Czapka drożdżowa, wszystko idzie tak, jak powinno. Jeśli nie, będziesz musiał użyć innych drożdży.
Krok 2:
W misce z ciastem dodaj miękkie masło, sól i przesiej część mąki pszennej najwyższej jakości.
Krok 3:
Najpierw dodaj większość mąki, wymieszaj, a następnie dostosuj jej ilość w zależności od właściwości glutenu, ponieważ mąka jest inna dla każdego.
Krok 4:
Ubij jajko kurze i ponownie dodaj mąkę. Posyp mąkę częściami, aż ciasto będzie gładkie i tylko lekko przylega do dłoni. Najważniejsze , aby nie wbijać ciasta mąką, to nie przyniesie korzyści żadnemu wypiekowi.
Krok 5:
Zbierz ciasto w kulkę, przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę podejście.
Krok 6:
Tak pasowało moje ciasto, podwoiło się. Posmaruj ręce olejem słonecznikowym i przenieś ciasto na powierzchnię roboczą.
Krok 7:
Za pomocą noża pokrój piłkę na osiem równych segmentów.
Krok 8:
Odkurz powierzchnię roboczą mąką. Zbierz każdy segment w kulkę.
Krok 9:
Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj kulkę na tortillę o wysokości nie większej niż dwa milimetry i średnicy około 15 cm. W ten sposób tortilla nie wzrośnie w jednej bańce podczas smażenia. Nie martw się, na gotowych tortillach nie będzie cięć.
Krok 10:
Rozgrzej patelnię, dodaj pół łyżeczki oleju słonecznikowego i podgrzej. Włóż tortillę na patelnię i smaż przez około dwie minuty na średnim ogniu na złoty kolor. Następnie odwróć tortillę i smaż przez kolejne dwie minuty, aż będzie gotowa. Podczas smażenia jednego ciasta możesz rozwałkować następny. Ale nie zapomnij śledzić tego na patelni! Nie powinna się palić.
czy powinniśmy powiedzieć, że te tortille są o wiele smaczniejsze niż nawet najświeższy biały chleb?! Trzeba się trzymać, aby nie jeść ich jeszcze gorących i nie wyrządzić nieodwracalnej szkody w talii.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g