tortille na mleku na patelni

zamiast chleba i po prostu poluj jako przysmak! Wyraźnie lub potajemnie, smażone ciasto jest uwielbiane przez wszystkich... zasadniczo te tortille to ten sam smażony placek drożdżowy, ale bez nadzienia. Zwiewne i miękkie, to ciasto będzie dobre zarówno na zimno, jak i na gorąco, do herbaty, kawy, sera, a nawet słodkiego dżemu.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 66 % 35 g
267 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby upewnić się, że drożdże są świeże, przygotuj ciasto. Aby to zrobić, podgrzej mleko do 40 stopni (w dotyku jest jak & quot; przyjemnie ciepło & quot;), Dodaj cały cukier i drożdże. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 15 minut. Zostawiam go w kuchence mikrofalowej, w której właśnie podpaliłem pół szklanki zwykłej wody. Jeśli po 15 minutach na powierzchni mleka utworzy się bujna Czapka drożdżowa, wszystko idzie tak, jak powinno. Jeśli nie, będziesz musiał użyć innych drożdży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce z ciastem dodaj miękkie masło, sól i przesiej część mąki pszennej najwyższej jakości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najpierw dodaj większość mąki, wymieszaj, a następnie dostosuj jej ilość w zależności od właściwości glutenu, ponieważ mąka jest inna dla każdego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajko kurze i ponownie dodaj mąkę. Posyp mąkę częściami, aż ciasto będzie gładkie i tylko lekko przylega do dłoni. Najważniejsze , aby nie wbijać ciasta mąką, to nie przyniesie korzyści żadnemu wypiekowi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbierz ciasto w kulkę, przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę podejście.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tak pasowało moje ciasto, podwoiło się. Posmaruj ręce olejem słonecznikowym i przenieś ciasto na powierzchnię roboczą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą noża pokrój piłkę na osiem równych segmentów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odkurz powierzchnię roboczą mąką. Zbierz każdy segment w kulkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj kulkę na tortillę o wysokości nie większej niż dwa milimetry i średnicy około 15 cm. W ten sposób tortilla nie wzrośnie w jednej bańce podczas smażenia. Nie martw się, na gotowych tortillach nie będzie cięć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej patelnię, dodaj pół łyżeczki oleju słonecznikowego i podgrzej. Włóż tortillę na patelnię i smaż przez około dwie minuty na średnim ogniu na złoty kolor. Następnie odwróć tortillę i smaż przez kolejne dwie minuty, aż będzie gotowa. Podczas smażenia jednego ciasta możesz rozwałkować następny. Ale nie zapomnij śledzić tego na patelni! Nie powinna się palić.

czy powinniśmy powiedzieć, że te tortille są o wiele smaczniejsze niż nawet najświeższy biały chleb?! Trzeba się trzymać, aby nie jeść ich jeszcze gorących i nie wyrządzić nieodwracalnej szkody w talii.

smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy