skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chkmeruli po gruzińsku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wskazane jest kupowanie schłodzonego kurczaka, ponieważ trudno jest ocenić świeżość i jakość mięsa po zamrożonej tuszy. Powinien być jasnoróżowy, o neutralnym zapachu. W klasycznym przepisie dodaje się kolendrę. Kolendra jest rzadka w sprzedaży, więc zamiast tego biorę pietruszkę.
Krok 2:
Jeśli kurczak jest zamrożony, rozmroź go wcześniej. Następnie spłucz pod bieżącą wodą, usuń wnętrzności i pióra, jeśli są obecne. Odwróć tuszę na tył i najpierw pokrój na środku klatki piersiowej, nie wpływając na tył. Następnie lekko uderz młotkiem, aby kawałki stały się bardziej równe. Pokrój z tyłu na 2 połówki. A potem każdy na 3-4 części. Zrobiłem chkmeruli z połowy kurczaka.
Krok 3:
Wytrzyj każdy kawałek ręcznikami papierowymi, aby podczas smażenia z wilgoci było mniej rozprysków. Ze wszystkich stron natrzyj solą i przyprawami.
Krok 4:
Następnie posmaruj kurczaka odrobiną oleju roślinnego i pozostaw do marynowania na co najmniej 10 minut.
Krok 5:
Do smażenia rozgrzej patelnię bez oleju. Włącz średnie lub ponadprzeciętne ciepło. Ułóż kawałki kurczaka i smaż pod prasą przez 15 minut, aż z obu stron zarumienią się. Jako prasa możesz, tak jak ja, użyć odpowiedniej wielkości garnka z wodą. Pod patelnią Zwykle kładę arkusz pergaminu, aby utrzymać dno w czystości.
Krok 6:
Podczas pieczenia kurczaka włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni i przygotuj sos. Obierz i opłucz czosnek. Usuń twarde łodygi i wiotkie liście z zieleni, spłucz i osusz. Posiekaj czosnek i kolendrę nożem.
Krok 7:
W głębokim pojemniku połącz śmietanę, czosnek i zioła. Możesz dodać trochę soli i chmielu-suneli.
Krok 8:
Ułóż tosty w naczyniu do pieczenia o wysokich ścianach. U mnie jest to forma ceramiczna o wymiarach 25x20 cm.
Krok 9:
Polej kurczaka sosem, aby był pokryty więcej niż połową. Jeśli jest mniej sosu, możesz dodać trochę zimnej przegotowanej wody. Piec na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około 35 minut. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.
Chkmeruli robią zarówno na wakacje, jak i na zwykłą rodzinną kolację. To bardzo smaczne gruzińskie danie, które harmonijnie łączy składniki. Z reguły cały kurczak jest brany do gotowania, ale możesz wziąć poszczególne części, na przykład udka.
o tym, jak rozmrażać mrożonego kurczaka, przeczytaj ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g