skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Tortillę można kupić gotową lub samemu upiec. Podczas pakowania uważnie obserwuj datę ważności i sprawdź, czy opakowanie jest nienaruszone, w przeciwnym razie tortille mogą wyschnąć i trudno będzie je zawinąć. Weź ser, który dobrze się topi.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka na cieńsze kawałki. Im są cieńsze, tym szybciej filety będą gotowe. Gotuj przez 15 minut po ugotowaniu. Ochłodzić trochę.
Krok 3:
Obierz i opłucz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. W ten sposób szybko się ugotuje i zachowa swój kształt. Pokrój czosnek w poprzek goździków na cienkie talerze. Opłucz pomidory, usuń łodygi. Jeśli pomidory mają twardą skórkę (jak to zwykle bywa w przypadku "zimowych"), usuń ją. Pokrój je w małe kostki, aby szybciej się ugotowały.
Krok 4:
Podgrzej patelnię, ostrożnie wlej na nią 2 łyżki oleju roślinnego. Podsmaż cebulę z czosnkiem, od czasu do czasu mieszając, na dużym ogniu przez 3-4 minuty.
Krok 5:
Dodaj pomidory, 3 łyżki sosu fasolowego na patelnię. Dusić na średnim ogniu przez około 5 minut.
Krok 6:
Pokrój kurczaka w małe kostki i przenieś na patelnię. Odcedź pozostały sos z fasoli, nie będzie już przydatny. Spuść również płyn z kukurydzy. Dodaj fasolę i kukurydzę na patelnię.
Krok 7:
Opłucz i posiekaj warzywa. Sól i dodaj przyprawy do smaku. Ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). Dodaj posiekane warzywa i dobrze wymieszaj, zdejmij z ognia.
Krok 8:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Dzięki temu dobrze się rozpuści i nie rozpadnie się podczas skręcania burrito.
Krok 9:
Podgrzej trochę tortillę na patelni, aby zmiękła. Połóż na nim czwartą część nadzienia i sera.
Krok 10:
Zwiń tortillę, zginając krawędzie. Posmaruj powstałe burrito olejem roślinnym z obu stron.
Krok 11:
Przenieś na suchą patelnię. Podgrzej na ogniu poniżej średniej przez około 5 minut z obu stron. Jeśli nadzienie całkowicie ostygnie, zajmie to więcej czasu.
burrito z tego przepisu jest bardzo satysfakcjonujące i smaczne. Dla mnie, miłośnika chleba, jest dużo nadzienia. Możesz podawać z różnymi sosami. Ale podoba mi się bez niczego.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal / 100g
- Tortilla - 286 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g