Burrito opiekane na patelni

szybka i satysfakcjonująca przekąska pomoże meksykańskiej kanapce! Przepis na burrito na patelni jest odpowiedni dla miłośników kuchni meksykańskiej. Tradycyjnie jako nadzienie stosuje się fasolę, kukurydzę, pomidory. Możesz jednak zmienić coś według własnych upodobań, dodać lub usunąć składniki.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 43 % 13 g
157 kcal
IG: 14 / 21 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Tortillę można kupić gotową lub samemu upiec. Podczas pakowania uważnie obserwuj datę ważności i sprawdź, czy opakowanie jest nienaruszone, w przeciwnym razie tortille mogą wyschnąć i trudno będzie je zawinąć. Weź ser, który dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z kurczaka na cieńsze kawałki. Im są cieńsze, tym szybciej filety będą gotowe. Gotuj przez 15 minut po ugotowaniu. Ochłodzić trochę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i opłucz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. W ten sposób szybko się ugotuje i zachowa swój kształt. Pokrój czosnek w poprzek goździków na cienkie talerze. Opłucz pomidory, usuń łodygi. Jeśli pomidory mają twardą skórkę (jak to zwykle bywa w przypadku "zimowych"), usuń ją. Pokrój je w małe kostki, aby szybciej się ugotowały.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej patelnię, ostrożnie wlej na nią 2 łyżki oleju roślinnego. Podsmaż cebulę z czosnkiem, od czasu do czasu mieszając, na dużym ogniu przez 3-4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pomidory, 3 łyżki sosu fasolowego na patelnię. Dusić na średnim ogniu przez około 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój kurczaka w małe kostki i przenieś na patelnię. Odcedź pozostały sos z fasoli, nie będzie już przydatny. Spuść również płyn z kukurydzy. Dodaj fasolę i kukurydzę na patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opłucz i posiekaj warzywa. Sól i dodaj przyprawy do smaku. Ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). Dodaj posiekane warzywa i dobrze wymieszaj, zdejmij z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Dzięki temu dobrze się rozpuści i nie rozpadnie się podczas skręcania burrito.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podgrzej trochę tortillę na patelni, aby zmiękła. Połóż na nim czwartą część nadzienia i sera.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwiń tortillę, zginając krawędzie. Posmaruj powstałe burrito olejem roślinnym z obu stron.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś na suchą patelnię. Podgrzej na ogniu poniżej średniej przez około 5 minut z obu stron. Jeśli nadzienie całkowicie ostygnie, zajmie to więcej czasu.

burrito z tego przepisu jest bardzo satysfakcjonujące i smaczne. Dla mnie, miłośnika chleba, jest dużo nadzienia. Możesz podawać z różnymi sosami. Ale podoba mi się bez niczego.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal / 100g
  • Tortilla - 286   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy