skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić wątrobę z cebulą i marchewką na patelni? Przygotuj odpowiednie składniki. Dokładnie opłucz wątrobę wołową, odetnij z niej folię. Ważne jest, aby kupić produkt wysokiej jakości i dobrze go przygotować: spłukać i oczyścić, aby wątroba nie była gorzka w gotowej formie. Umyj i osusz marchewki. Obierz cebulę.
Krok 2:

Pokrój wątrobę na małe porcje, ponownie spłucz i pozwól płynowi spłynąć. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na kuchence. Zwiń kawałki wątroby w mące pszennej i włóż na patelnię.
Krok 3:

Smaż wątrobę na dużym ogniu, aby złapała złotą skórkę. Mieszaj go szpatułką, upewniając się, że nic się nie pali. Czas smażenia zależy od wielkości kawałków i kuchenki. Gdy skórka pojawi się na wszystkich kawałkach, przejdź do następnego kroku.
Krok 4:

Umyj i zetrzyj umytą marchewkę na średniej tarce.
Krok 5:

Drobno posiekaj obraną cebulę nożem. Aby zapobiec łzawieniu oczu, okresowo płucz nóż zimną wodą.
Krok 6:

Dodaj marchewki i cebulę na patelnię z wątróbką. Mieszaj i kontynuuj smażenie, zmniejszając ciepło do średniego, aż marchewki będą miękkie, a cebula przezroczysta.
Krok 7:

Dodaj sól, czarny pieprz do smaku, w razie potrzeby więcej przypraw i przypraw. Wlej wodę (gorącą lub wrzącą wodę). Zamiast wody możesz użyć bulionu mięsnego lub warzywnego. Wymieszać. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-25 minut, aż nadmiar wilgoci wyparuje. Czas zależy od twojego pieca. Danie jest gotowe. Podawaj wątrobę na stole z dowolnym dodatkiem, z kaszą gryczaną, ryżem lub tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g




