wątróbka z cebulą i marchewką na patelni

zdrowe i łatwe, proste i smaczne, szybkie, na obiad dla rodziny! Wątroba z cebulą i marchewką na patelni jest przygotowywana prosto i umiarkowanie szybko. Okazuje się soczysty, miękki, delikatny, odpowiedni dla dziecka. Podawaj sam, z dowolną sałatką ze świeżych warzyw lub z dodatkiem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 33 % 8 g
126 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wątrobę z cebulą i marchewką na patelni? Przygotuj odpowiednie składniki. Dokładnie opłucz wątrobę wołową, odetnij z niej folię. Ważne jest, aby kupić produkt wysokiej jakości i dobrze go przygotować: spłukać i oczyścić, aby wątroba nie była gorzka w gotowej formie. Umyj i osusz marchewki. Obierz cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wątrobę na małe porcje, ponownie spłucz i pozwól płynowi spłynąć. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na kuchence. Zwiń kawałki wątroby w mące pszennej i włóż na patelnię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smaż wątrobę na dużym ogniu, aby złapała złotą skórkę. Mieszaj go szpatułką, upewniając się, że nic się nie pali. Czas smażenia zależy od wielkości kawałków i kuchenki. Gdy skórka pojawi się na wszystkich kawałkach, przejdź do następnego kroku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i zetrzyj umytą marchewkę na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj obraną cebulę nożem. Aby zapobiec łzawieniu oczu, okresowo płucz nóż zimną wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewki i cebulę na patelnię z wątróbką. Mieszaj i kontynuuj smażenie, zmniejszając ciepło do średniego, aż marchewki będą miękkie, a cebula przezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól, czarny pieprz do smaku, w razie potrzeby więcej przypraw i przypraw. Wlej wodę (gorącą lub wrzącą wodę). Zamiast wody możesz użyć bulionu mięsnego lub warzywnego. Wymieszać. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-25 minut, aż nadmiar wilgoci wyparuje. Czas zależy od twojego pieca. Danie jest gotowe. Podawaj wątrobę na stole z dowolnym dodatkiem, z kaszą gryczaną, ryżem lub tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy