skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przestronnej misce umieść przygotowany twaróg.
Krok 2:
Dodaj do tego szczyptę soli, waniliny i cukru. Zetrzyj wszystko razem.
Krok 3:
Następnie dodaj śmietanę, mąkę i semolinę.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj całą masę i odstaw na 30 minut. W tym czasie semolina pęcznieje, a ciasto staje się grubsze. Jeśli twój twaróg jest początkowo mokry, możesz obejść się bez kwaśnej śmietany. Mój twaróg był bardzo suchy i po prostu musiał być trochę zwilżony.
Krok 5:
Wlej trochę mąki na osobny talerz. Zanurz łyżkę w zimnej wodzie i weź z nią trochę ciasta twarogowego. Rozwałkuj ciasto w mące i uformuj rękami małe tortille. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki do ciasta i doprowadzić je do stanu, aby nie przylegało do rąk. W takim przypadku możesz po prostu zwinąć kiełbasę z ciasta i pokroić ją ostrym nożem w kółka. Dla kogo jest to wygodniejsze.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Połóż twarożki i smaż na małym ogniu przez minutę.
Krok 7:
Następnie odwróć twarożki szpatułką i usmaż je z drugiej strony na złoty kolor.
Krok 8:
Ułóż gotowe twarogi na serwetkach lub ręcznikach papierowych, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu. Podawaj je ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
jak widać, całkiem możliwe jest zrobienie serników bez dodawania jajek. Zestaw produktów jest minimalny, a stawką jest smaczny i zdrowy przysmak.
zawsze kochałem twarogi ze względu na ich prostotę i funkcjonalność. Kolejne potwierdzenie, że zdrowe może być bardzo smaczne.
wspaniała opcja na pyszne i satysfakcjonujące śniadanie dla całej rodziny lub świetną przekąskę w ciągu dnia. Nawiasem mówiąc, takie serniki można przygotować dla ucznia do szkoły lub na spacer. Prosty twarożek często nie jest w stanie nakarmić dziecka, ale jako serniki twarożek świetnie się sprawdza.
gotuj dla zdrowia!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g