duszona pierś z kurczaka na patelni

proste, szybkie, pyszne! Na rodzinny obiad! Duszona pierś z kurczaka jest bardzo delikatna, soczysta i wcale nie sucha. Przygotowuje się go w dwóch rachunkach: raz-smażyć na patelni i dwa - krótko dusić w śmietanie. I bez większych kłopotów danie jest gotowe do każdego przystawki.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 16 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 11 % 3 g
171 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszoną pierś z kurczaka na patelni? Przygotuj niezbędne produkty. Mam pierś na kości, ale możesz wziąć gotowy filet z kurczaka. Używaj bezzapachowego oleju roślinnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pierś z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi. Zdejmij skórę z piersi, delikatnie oddziel filet od kości. Pokrój filety na kawałki o pożądanej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj wstępnie obraną cebulę. Kształt cięcia jest dowolny. Cebulę pokroiłam w cienkie półpierścienie. Możesz pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż posiekaną cebulę. Na średnim ogniu podsmaż cebulę przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zwiększ ciepło i smaż kawałki piersi na złoty kolor najpierw z jednej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróć kawałki fileta na drugą stronę i zrumień na złoty kolor, pamiętając o zamieszaniu. Dzięki złotej skórce utworzonej na powierzchni kawałków sok mięsny pozostanie zamknięty w środku, a pierś będzie soczysta i miękka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W małej misce połącz mąkę z odrobiną śmietany, mieszaj, aż znikną grudki. Dodaj pozostałą śmietanę, przyprawy i mieszankę ziół według uznania i smaku. Użyłam bazylii i włoskich ziół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przygotowaną śmietanę na patelnię, sól, wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj pierś z kurczaka na małym ogniu przez około 10 minut. Od czasu do czasu mieszaj i obracaj kawałki. Pod koniec gotowania przykryj patelnię pokrywką, pozwól naczyniu parzyć przez 5-7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj duszoną pierś z kurczaka z dowolnym dodatkiem lub ze świeżymi warzywami. Smacznego!

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy