skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszoną pierś z kurczaka na patelni? Przygotuj niezbędne produkty. Mam pierś na kości, ale możesz wziąć gotowy filet z kurczaka. Używaj bezzapachowego oleju roślinnego.
Krok 2:
Umyj pierś z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi. Zdejmij skórę z piersi, delikatnie oddziel filet od kości. Pokrój filety na kawałki o pożądanej wielkości.
Krok 3:
Posiekaj wstępnie obraną cebulę. Kształt cięcia jest dowolny. Cebulę pokroiłam w cienkie półpierścienie. Możesz pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż posiekaną cebulę. Na średnim ogniu podsmaż cebulę przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5:
Zwiększ ciepło i smaż kawałki piersi na złoty kolor najpierw z jednej strony.
Krok 6:
Odwróć kawałki fileta na drugą stronę i zrumień na złoty kolor, pamiętając o zamieszaniu. Dzięki złotej skórce utworzonej na powierzchni kawałków sok mięsny pozostanie zamknięty w środku, a pierś będzie soczysta i miękka.
Krok 7:
W małej misce połącz mąkę z odrobiną śmietany, mieszaj, aż znikną grudki. Dodaj pozostałą śmietanę, przyprawy i mieszankę ziół według uznania i smaku. Użyłam bazylii i włoskich ziół.
Krok 8:
Dodaj przygotowaną śmietanę na patelnię, sól, wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia.
Krok 9:
Gotuj pierś z kurczaka na małym ogniu przez około 10 minut. Od czasu do czasu mieszaj i obracaj kawałki. Pod koniec gotowania przykryj patelnię pokrywką, pozwól naczyniu parzyć przez 5-7 minut.
Krok 10:
Podawaj duszoną pierś z kurczaka z dowolnym dodatkiem lub ze świeżymi warzywami. Smacznego!
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g