skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić shavermę w chlebie pita z kurczakiem w domu? Niezbędne składniki. Wcześniej marynowałem kurczaka - poniżej powiem Ci, jak
Krok 2:
W przypadku shawarmy lepiej wybrać nie filet, ale mięso z kurczaka - z uda, ze skórą, jest bardziej soczyste i idealnie nadaje się do shawarmy, wziąłem połowę dużego kurczaka
Krok 3:
Do mięsa, a raczej w naszym przypadku-do kurczaka, potrzebujemy następujących przypraw - to one nadadzą naszemu daniu charakterystyczny orientalny aromat, specjalnie wybrałem przyprawy w ziarnach, moim zdaniem znacznie silniej ujawniają swój aromat
Krok 4:
Zmiel przyprawy w moździerzu.
Krok 5:
Zapach już jest magiczny
Krok 6:
Teraz wlej trochę wrzącej wody-dosłownie 50-100 ml, a przyprawy jeszcze bardziej ujawnią swój smak
Krok 7:
Teraz przygotuj kurczaka - ostrożnie usuń kości
Krok 8:
W części, w której znajduje się pierś z kurczaka, wykonaj nacięcia tak, aby część mięsna miała mniej więcej tę samą grubość
Krok 9:
Nie radzę też kroić kurczaka od razu na kawałki, mięso jest o wiele bardziej soczyste w kawałku
Krok 10:
Posmaruj mięso z kurczaka przygotowanymi przyprawami i pozostaw na co najmniej 2 godziny, a jeszcze lepiej na noc. Nie solę mięsa od razu, aby sok z mięsa nie wyciekł.
Krok 11:
Teraz przygotuj tak zwany biały sos - w tym celu wymieszaj śmietanę i majonez, przełóż czosnek przez prasę.
Krok 12:
Drobno posiekaj warzywa-wziąłem trochę pietruszki i koperku.
Krok 13:
Dodaj warzywa do sosu, w razie potrzeby możesz trochę solić.
Krok 14:
Wymieszaj-i biały sos jest gotowy!
Krok 15:
Teraz przygotuj czerwony sos-oczywiście możesz wziąć gotowy keczup, ale zobaczysz, jak łatwo jest go przygotować samodzielnie
Krok 16:
Włóż koncentrat pomidorowy do rondla i podgrzewaj przez 1-2 minuty, ciągle mieszaj, aby się nie przypalił.
Krok 17:
Skrobię rozcieńczyć 150 ml wody
Krok 18:
Dodaj rozcieńczoną skrobię do koncentratu pomidorowego, mieszaj i podgrzewaj przez kolejne 1-2 minuty.
Krok 19:
Dodaj cukier
Krok 20:
Sol
Krok 21:
Dodaj chmiel-suneli lub inne ulubione przyprawy do smaku, możesz tutaj również dodać świeżą kolendrę
Krok 22:
Wymieszaj, podgrzej - a nasz pyszny sos jest gotowy! Mój mąż jest miłośnikiem wszelkiego rodzaju keczupów, więc powiedział, że ten sos jest jeszcze smaczniejszy - i Wiem, że to od niego najwyższa pochwała!
Krok 23:
Pozostaw nasz czerwony sos do ostygnięcia.
Krok 24:
Włóż wstępnie marynowanego w przyprawach kurczaka na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym
Krok 25:
Smażyć z obu stron na złoty kolor
Krok 26:
Na tym etapie konieczne jest posolenie go, ponieważ podczas marynowania nie był solony
Krok 27:
Oto taki pyszny i apetyczny kurczak, który w końcu otrzymaliśmy
Krok 28:
Teraz zacznij kroić warzywa - w odpowiedniej shawarmie powinna być taka sama ilość jak mięso. Drobno posiekaj kapustę.
Krok 29:
Sól i pamiętaj trochę rękami, aby puścić sok
Krok 30:
Cebula (oczywiście lepiej czerwona - jest słodsza, ale zwykła cebula też się Nadaje) pokrój w cienkie półpierścienie
Krok 31:
Zalej wrzącą wodą i pozostaw na około 10-15 minut, aby gorycz zniknęła
Krok 32:
Następnie dodaj trochę octu jabłkowego
Krok 33:
Pół łyżeczki soli i cukru, wymieszaj-i cebula jest gotowa
Krok 34:
Pokrój ogórki w cienkie półksiężyce
Krok 35:
Pokrój pomidory w podobny sposób jak ogórki
Krok 36:
Pokrój kurczaka w kostkę
Krok 37:
Teraz przechodzimy do najciekawszej i najbardziej oczekiwanej-zbieramy shawarmę. Posmaruj liść pita białym sosem
Krok 38:
Następnie na Czerwono wymieszaj oba sosy
Krok 39:
Ułóż kapustę na wierzchu
Krok 40:
Pomidory
Krok 41:
Ogórki
Krok 42:
Marynowana cebula
Krok 43:
Kawałki kurczaka
Krok 44:
Na wierzch dodaj więcej sosów
Krok 45:
Zawiń arkusze pita do środka
Krok 46:
Przekręć, starając się mocniej skręcić-a shawarma jest prawie gotowa
Krok 47:
Pozostaje tylko usmażyć go na suchej patelni z obu stron, około minuty z każdej strony
Krok 48:
Z tych składników wyszło 6 shaverm, wystarczyło nam i przyjaciołom)
Krok 49:
Smacznego
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g