Shaverma w chlebie pita z kurczakiem w domu

na pewno nie możesz odmówić tak pysznej shavermy! Shawarma to danie nazywa się w Petersburgu, wszyscy inni są przyzwyczajeni do nazwy shawarma. Ale bez względu na to, jak zmienimy nazwę, istota się nie zmienia-to mięso z warzywami w pita z białym i czerwonym sosem! Często jesteśmy niezasłużenie przyzwyczajeni do uważania tego dania za fast food, ale w rzeczywistości jest to po prostu wspaniałe, ponieważ gotujemy je ze świeżego mięsa z aromatycznymi orientalnymi przyprawami, sosy przygotowujemy również samodzielnie, a warzywa wybieramy tylko najświeższe!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 52 % 14 g
węglowodany 19 % 5 g
168 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić shavermę w chlebie pita z kurczakiem w domu? Niezbędne składniki. Wcześniej marynowałem kurczaka - poniżej powiem Ci, jak

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku shawarmy lepiej wybrać nie filet, ale mięso z kurczaka - z uda, ze skórą, jest bardziej soczyste i idealnie nadaje się do shawarmy, wziąłem połowę dużego kurczaka

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do mięsa, a raczej w naszym przypadku-do kurczaka, potrzebujemy następujących przypraw - to one nadadzą naszemu daniu charakterystyczny orientalny aromat, specjalnie wybrałem przyprawy w ziarnach, moim zdaniem znacznie silniej ujawniają swój aromat

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel przyprawy w moździerzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zapach już jest magiczny

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz wlej trochę wrzącej wody-dosłownie 50-100 ml, a przyprawy jeszcze bardziej ujawnią swój smak

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz przygotuj kurczaka - ostrożnie usuń kości

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W części, w której znajduje się pierś z kurczaka, wykonaj nacięcia tak, aby część mięsna miała mniej więcej tę samą grubość

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nie radzę też kroić kurczaka od razu na kawałki, mięso jest o wiele bardziej soczyste w kawałku

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj mięso z kurczaka przygotowanymi przyprawami i pozostaw na co najmniej 2 godziny, a jeszcze lepiej na noc. Nie solę mięsa od razu, aby sok z mięsa nie wyciekł.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz przygotuj tak zwany biały sos - w tym celu wymieszaj śmietanę i majonez, przełóż czosnek przez prasę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Drobno posiekaj warzywa-wziąłem trochę pietruszki i koperku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj warzywa do sosu, w razie potrzeby możesz trochę solić.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wymieszaj-i biały sos jest gotowy!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz przygotuj czerwony sos-oczywiście możesz wziąć gotowy keczup, ale zobaczysz, jak łatwo jest go przygotować samodzielnie

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż koncentrat pomidorowy do rondla i podgrzewaj przez 1-2 minuty, ciągle mieszaj, aby się nie przypalił.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Skrobię rozcieńczyć 150 ml wody

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj rozcieńczoną skrobię do koncentratu pomidorowego, mieszaj i podgrzewaj przez kolejne 1-2 minuty.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj cukier

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Sol

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dodaj chmiel-suneli lub inne ulubione przyprawy do smaku, możesz tutaj również dodać świeżą kolendrę

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wymieszaj, podgrzej - a nasz pyszny sos jest gotowy! Mój mąż jest miłośnikiem wszelkiego rodzaju keczupów, więc powiedział, że ten sos jest jeszcze smaczniejszy - i Wiem, że to od niego najwyższa pochwała!

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Pozostaw nasz czerwony sos do ostygnięcia.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Włóż wstępnie marynowanego w przyprawach kurczaka na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Smażyć z obu stron na złoty kolor

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Na tym etapie konieczne jest posolenie go, ponieważ podczas marynowania nie był solony

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Oto taki pyszny i apetyczny kurczak, który w końcu otrzymaliśmy

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Teraz zacznij kroić warzywa - w odpowiedniej shawarmie powinna być taka sama ilość jak mięso. Drobno posiekaj kapustę.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Sól i pamiętaj trochę rękami, aby puścić sok

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Cebula (oczywiście lepiej czerwona - jest słodsza, ale zwykła cebula też się Nadaje) pokrój w cienkie półpierścienie

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Zalej wrzącą wodą i pozostaw na około 10-15 minut, aby gorycz zniknęła

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Następnie dodaj trochę octu jabłkowego

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Pół łyżeczki soli i cukru, wymieszaj-i cebula jest gotowa

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Pokrój ogórki w cienkie półksiężyce

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Pokrój pomidory w podobny sposób jak ogórki

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Pokrój kurczaka w kostkę

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Teraz przechodzimy do najciekawszej i najbardziej oczekiwanej-zbieramy shawarmę. Posmaruj liść pita białym sosem

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    Następnie na Czerwono wymieszaj oba sosy

  39. Krok 39:

    Krok 39.

    Ułóż kapustę na wierzchu

  40. Krok 40:

    Krok 40.

    Pomidory

  41. Krok 41:

    Krok 41.

    Ogórki

  42. Krok 42:

    Krok 42.

    Marynowana cebula

  43. Krok 43:

    Krok 43.

    Kawałki kurczaka

  44. Krok 44:

    Krok 44.

    Na wierzch dodaj więcej sosów

  45. Krok 45:

    Krok 45.

    Zawiń arkusze pita do środka

  46. Krok 46:

    Krok 46.

    Przekręć, starając się mocniej skręcić-a shawarma jest prawie gotowa

  47. Krok 47:

    Krok 47.

    Pozostaje tylko usmażyć go na suchej patelni z obu stron, około minuty z każdej strony

  48. Krok 48:

    Krok 48.

    Z tych składników wyszło 6 shaverm, wystarczyło nam i przyjaciołom)

  49. Krok 49:

    Krok 49.

    Smacznego

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy