skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak wybrać odpowiednią wołowinę dla Ossobuco? Wołowina nie powinna być zbyt młoda, jasnoczerwona i najlepiej świeża, nie mrożona. Jeśli steki są zamrożone, rozmrozić je na dolnej półce lodówki. Następnie spłucz i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Posyp steki z obu stron solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mąką. Możesz wziąć zmieloną gałkę muszkatołową, ale dla jaśniejszego bogatego smaku lepiej jest wcierać skórkę prawdziwej gałki muszkatołowej na drobnej tarce.
Krok 3:
Wlej oliwę z oliwek o wysokiej temperaturze dymienia na patelnię. Dodaj masło, podgrzej.
Krok 4:
Gdy masło się rozpuści, wyślij wołowinę na patelnię. Smaż z obu stron na dużym ogniu, aż powstanie gęsta karmelowa skorupa.
Krok 5:
Przenieś smażone mięso na talerz. Wlej tłuszcz z patelni do osobnego pojemnika.
Krok 6:
Przygotuj sos. Przygotuj produkty wymienione w przepisie. Będziesz potrzebował średniej wielkości marchewki i cebuli, łodygi selera, czosnku, pasty pomidorowej i przypraw.
Krok 7:
Dokładnie opłucz marchewki, obierz i pokrój w plasterki. Pokrój obraną łodygę selera w te same koła. Opłucz obraną cebulę i nóż w zimnej wodzie, aby sok z cebuli nie podrażniał tak bardzo błony śluzowej oczu. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ząbek czosnku-cienkie płytki.
Krok 8:
Podsmaż przygotowane warzywa (marchew, seler, cebula, czosnek) na patelni, dodaj gałązkę świeżego rozmarynu. Wlać tłuszcz zaoszczędzony z pieczenia mięsa. Smaż wszystko na małym ogniu, aż będzie miękkie.
Krok 9:
Wlej wytrawne białe wino. Dusić na małym ogniu, mieszając, aż wino wyparuje.
Krok 10:
Dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię. Możesz go zastąpić drobno posiekanymi pomidorami. Wcześniej na powierzchni świeżych owoców wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, zanurz we wrzącej wodzie na 2-3 minuty. Odcedź, a następnie zdejmij skórę i pokrój jak najdrobniej nożem lub zmiel w blenderze.
Krok 11:
Wlej wstępnie ugotowany bulion z kurczaka. Przykryj patelnię pokrywką.
Krok 12:
Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty na małym ogniu.
Krok 13:
Weź żaroodporną formę z wysokimi bokami. Przełóż do niego wołowinę. Ułóż steki ciasno do siebie, aby ugotowały się we własnym soku.
Krok 14:
Polej mięso sosem.
Krok 15:
Przykryj formę szczelnie złożonym na pół arkuszem folii, aby para powstająca podczas pieczenia nie wydostała się. Wcześniej (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz naczynie przez około 2 godziny. Czas i temperatura pieczenia mogą wymagać niemej zmiany, wszystko zależy od cech twojej techniki. Ostudzić trochę ossobuku i podawać. Następnego dnia mięso będzie jeszcze smaczniejsze.
podawaj Ossobuco zalecane z sosem Gremolada. Aby go przygotować, wymieszaj w pojemniku dwie łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, łyżkę skórki z cytryny i łyżkę czosnku przepuszczonego przez prasę.
jako dodatek możesz podać tłuczone ziemniaki, gotowany makaron, duszony kruchy ryż, świeże lub grillowane warzywa.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
gotowe danie można zamrozić. Aby to zrobić, przenieś go do hermetycznie zamykanego pojemnika. Mięso można przechowywać w zamrażarce przez 3-4 miesiące w temperaturze -18 stopni. Rozmrażaj na dolnej półce lodówki. Rozgrzewa się na patelni pod pokrywką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Golonki wołowe - 187 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g