Ossobuco z wołowiny Jamiego Olivera

niezwykle pyszny stek z przepisu Jamiego Olivera! Golonki wołowe to moje ulubione mięso. Jeśli dusisz go przez długi czas, mięso rozpada się na kawałki i po prostu rozpływa się w ustach. Nie trzeba go nawet żuć. W tym przepisie wołowina jest trochę elastyczna, ale bardzo smaczna, pachnąca, soczysta. Wszyscy będą zadowoleni!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 10 % 2 g
132 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak wybrać odpowiednią wołowinę dla Ossobuco? Wołowina nie powinna być zbyt młoda, jasnoczerwona i najlepiej świeża, nie mrożona. Jeśli steki są zamrożone, rozmrozić je na dolnej półce lodówki. Następnie spłucz i osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posyp steki z obu stron solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mąką. Możesz wziąć zmieloną gałkę muszkatołową, ale dla jaśniejszego bogatego smaku lepiej jest wcierać skórkę prawdziwej gałki muszkatołowej na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej oliwę z oliwek o wysokiej temperaturze dymienia na patelnię. Dodaj masło, podgrzej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy masło się rozpuści, wyślij wołowinę na patelnię. Smaż z obu stron na dużym ogniu, aż powstanie gęsta karmelowa skorupa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś smażone mięso na talerz. Wlej tłuszcz z patelni do osobnego pojemnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos. Przygotuj produkty wymienione w przepisie. Będziesz potrzebował średniej wielkości marchewki i cebuli, łodygi selera, czosnku, pasty pomidorowej i przypraw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie opłucz marchewki, obierz i pokrój w plasterki. Pokrój obraną łodygę selera w te same koła. Opłucz obraną cebulę i nóż w zimnej wodzie, aby sok z cebuli nie podrażniał tak bardzo błony śluzowej oczu. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ząbek czosnku-cienkie płytki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podsmaż przygotowane warzywa (marchew, seler, cebula, czosnek) na patelni, dodaj gałązkę świeżego rozmarynu. Wlać tłuszcz zaoszczędzony z pieczenia mięsa. Smaż wszystko na małym ogniu, aż będzie miękkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej wytrawne białe wino. Dusić na małym ogniu, mieszając, aż wino wyparuje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię. Możesz go zastąpić drobno posiekanymi pomidorami. Wcześniej na powierzchni świeżych owoców wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, zanurz we wrzącej wodzie na 2-3 minuty. Odcedź, a następnie zdejmij skórę i pokrój jak najdrobniej nożem lub zmiel w blenderze.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej wstępnie ugotowany bulion z kurczaka. Przykryj patelnię pokrywką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty na małym ogniu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Weź żaroodporną formę z wysokimi bokami. Przełóż do niego wołowinę. Ułóż steki ciasno do siebie, aby ugotowały się we własnym soku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Polej mięso sosem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj formę szczelnie złożonym na pół arkuszem folii, aby para powstająca podczas pieczenia nie wydostała się. Wcześniej (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz naczynie przez około 2 godziny. Czas i temperatura pieczenia mogą wymagać niemej zmiany, wszystko zależy od cech twojej techniki. Ostudzić trochę ossobuku i podawać. Następnego dnia mięso będzie jeszcze smaczniejsze.

podawaj Ossobuco zalecane z sosem Gremolada. Aby go przygotować, wymieszaj w pojemniku dwie łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, łyżkę skórki z cytryny i łyżkę czosnku przepuszczonego przez prasę.

jako dodatek możesz podać tłuczone ziemniaki, gotowany makaron, duszony kruchy ryż, świeże lub grillowane warzywa.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

gotowe danie można zamrozić. Aby to zrobić, przenieś go do hermetycznie zamykanego pojemnika. Mięso można przechowywać w zamrażarce przez 3-4 miesiące w temperaturze -18 stopni. Rozmrażaj na dolnej półce lodówki. Rozgrzewa się na patelni pod pokrywką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Golonki wołowe - 187   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy