omlet bez mleka na patelni

szybki przepis na omlet bez mleka i mąki! Omlet bez mleka i mąki-czy to możliwe? Oczywiście! Taki omlet jest nie tylko najsmaczniejszy, najpiękniejszy, ale także prosty i szybki w przygotowaniu! Każda gospodyni poradzi sobie. Polecam danie na rodzinne śniadanie lub po prostu przekąskę!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 10 g
tłuszcze 73 % 29 g
węglowodany 3 % 1 g
301 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć omlet bez mleka na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Aby przygotować omlet, weź większe jajka, najlepiej domowe: domowe jajka mają jaskrawo kolorowe pomarańczowe żółtko, a omlet okaże się pięknym bogatym żółtym kolorem. W przeciwnym razie gotowy blul będzie blady i brzydki!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jajko i upewnij się, że sprawdziłeś świeżość. Świeże jajka są cięższe, a te od dawna są lekkie, jakby wyschły w środku. Aby sprawdzić, włóż jajko do wody o temperaturze pokojowej: świeże jajko zatonie , nieświeże-wypłynie na powierzchnię. Wbij jajka do miski. Weź miskę głębiej, aby mieszanina jaj nie wylała się z niej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka widelcem, widelcem - musisz lekko ubić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posolić mieszankę jajeczną. Również na tym etapie możesz dodać przyprawy do mieszanki jajecznej. Być może będzie to suszony czosnek, koperek i inne warzywa. A może jakieś zioła: tymianek, rozmaryn, estragon! Skup się na swoim guście!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelnię do omletów dodaj masło. Wskazane jest użycie patelni nieprzywierającej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Całkowicie rozpuść masło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej stopione masło do mieszanki jajecznej, ciągle mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na tej samej patelni, na której stopiono masło, wlej mieszaninę jajek. Gotuj na małym ogniu tylko z jednej strony, starając się całkowicie upiec omlet.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwinąć omlet, ponownie usmażyć ze wszystkich stron. W razie potrzeby doprowadź do pełnej gotowości pod pokrywką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż omlet na talerzu i podawaj na gorąco. Idealnie jest podać taki omlet na śniadanie lub podwieczorek zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Szybkie i proste przygotowanie i zawsze okazuje się. Smacznego!

taki cienki omlet podawany jako bułka świetnie nadaje się na rodzinne Śniadanie. Omlet jest również cienki i bardzo delikatny, dlatego nadaje się również do stosowania jako naleśniki jajeczne z nadzieniem lub do sałatek.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy