skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć omlet bez mleka na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Aby przygotować omlet, weź większe jajka, najlepiej domowe: domowe jajka mają jaskrawo kolorowe pomarańczowe żółtko, a omlet okaże się pięknym bogatym żółtym kolorem. W przeciwnym razie gotowy blul będzie blady i brzydki!
Krok 2:
Dobrze umyj jajko i upewnij się, że sprawdziłeś świeżość. Świeże jajka są cięższe, a te od dawna są lekkie, jakby wyschły w środku. Aby sprawdzić, włóż jajko do wody o temperaturze pokojowej: świeże jajko zatonie , nieświeże-wypłynie na powierzchnię. Wbij jajka do miski. Weź miskę głębiej, aby mieszanina jaj nie wylała się z niej.
Krok 3:
Ubij jajka widelcem, widelcem - musisz lekko ubić.
Krok 4:
Posolić mieszankę jajeczną. Również na tym etapie możesz dodać przyprawy do mieszanki jajecznej. Być może będzie to suszony czosnek, koperek i inne warzywa. A może jakieś zioła: tymianek, rozmaryn, estragon! Skup się na swoim guście!
Krok 5:
Na patelnię do omletów dodaj masło. Wskazane jest użycie patelni nieprzywierającej.
Krok 6:
Całkowicie rozpuść masło.
Krok 7:
Wlej stopione masło do mieszanki jajecznej, ciągle mieszając.
Krok 8:
Na tej samej patelni, na której stopiono masło, wlej mieszaninę jajek. Gotuj na małym ogniu tylko z jednej strony, starając się całkowicie upiec omlet.
Krok 9:
Zwinąć omlet, ponownie usmażyć ze wszystkich stron. W razie potrzeby doprowadź do pełnej gotowości pod pokrywką.
Krok 10:
Ułóż omlet na talerzu i podawaj na gorąco. Idealnie jest podać taki omlet na śniadanie lub podwieczorek zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Szybkie i proste przygotowanie i zawsze okazuje się. Smacznego!
taki cienki omlet podawany jako bułka świetnie nadaje się na rodzinne Śniadanie. Omlet jest również cienki i bardzo delikatny, dlatego nadaje się również do stosowania jako naleśniki jajeczne z nadzieniem lub do sałatek.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g