placki z cebulą i jajkiem na kefirze

pyszne i satysfakcjonujące, łatwe i proste w przygotowaniu! Placki z cebulą i jajkiem na kefirze świetnie nadają się do uzupełnienia pierwszych dań, dzięki czemu można je bezpiecznie przygotować na obiad. Co więcej, ciasto na kefirze z sodą gotuje się szybciej niż na drożdżach.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 63 % 26 g
196 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki z cebulą i jajkiem na kefirze? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jajka gotować wcześniej we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie spuść gorącą wodę i schłodź je w zimnej wodzie. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź wygodną głęboką miskę. Wlej ciepły kefir do miski i dodaj sodę. Wymieszać. Soda natychmiast zareaguje z kefirem i zacznie bulgotać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj cukier, sól i olej roślinny do miski. Wymieszaj wszystko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. W ilości mąki kieruj się konsystencją gotowego ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto jest miękkie, plastyczne i nie przykleja się do dłoni. Przykryj go ręcznikiem i pozostaw na chwilę podczas przygotowywania nadzienia do pasztecików.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby przygotować nadzienie, drobno posiekaj pęczek zielonej cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaną cebulę przełożyć do miski i posypać solą. Pamiętaj o cebuli solą, aby zmiękła i zaczęła wypuszczać sok.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz schłodzone jajka i drobno posiekaj. Dodaj jajka do cebuli i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój ciasto na kawałki. Liczba kawałków zależy od tego, jaki rozmiar chcesz uzyskać paszteciki. Wyszło mi 16 pasztecików. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta lub rozgnieć go rękami. Połóż trochę nadzienia cebulowego na środku, ściśnij krawędzie i uformuj placek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Więc zrób wszystkie paszteciki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż przygotowane placki i smaż je na małym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Paszteciki będą miały apetyczny złoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż gotowe placki do miski i przykryj ręcznikiem. Pozwól im leżeć na parze i trochę dotrzeć. Miłego poczęstunku!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy