mięso mielone w sosie śmietanowym

bardzo proste i bardzo smaczne danie z mielonego mięsa! Mięso mielone w sosie śmietanowym to jeden z najprostszych i najszybszych przepisów. To świetna alternatywa dla znudzonych kotletów i klopsików z kremowym sosem. Jednak gotuje się wielokrotnie szybciej i okazuje się smaczniejszy i bardziej soczysty. To danie jest idealne do makaronu, ziemniaków, duszonych warzyw i innych dodatków. Możesz po prostu jeść z chlebem i świeżymi warzywami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 68 % 17 g
węglowodany 12 % 3 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego: wieprzowiny, kurczaka lub mieszanego. Lepiej jest samodzielnie ugotować mięso mielone z kawałków świeżego mięsa, przekręcić wieprzowinę i wołowinę w równych częściach, z dodatkiem cebuli. Te dwa rodzaje mięsa doskonale się uzupełniają, danie okaże się soczyste i umiarkowanie tłuste. Mięso z kurczaka okaże się mniej kaloryczne, ale nie suche dzięki sosowi śmietanowemu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż mięso mielone do miski, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszaj mięso mielone. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Cebula może być dowolnie biała lub niebieska, smak będzie się różnić w zależności od odmiany cebuli. Niebieska cebula nada potrawie przyjemną odrobinę słodyczy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię, wystarczy kilka łyżek stołowych, jeśli mięso mielone z dodatkiem wieprzowiny, wystarczy tłuszcz. Na rozgrzanym oleju połóż posiekaną cebulę. Smażyć do przezroczystości, okresowo mieszając drewnianą szpatułką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść mięso mielone na patelni z cebulą. Zaczynamy mieszać go drewnianą szpatułką, aby się nie zbierał i nie smażył w dużych grudkach. Natychmiast wlej niewielką ilość wody, jeśli mięso mielone jest suche, a woda nie została do niego wcześniej dodana, co również pozwoli uniknąć tworzenia się dużych grudek z masy mięsnej. Smażyć mięso mielone przez około 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj umyte i pokrojone na kawałki świeże pomidory do mięsa mielonego. Pomidory maskują specyficzny smak mielonego mięsa i nadają przyjemny pomidorowy smak. Smażyć mięso mielone z pomidorami pod pokrywką przez około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj śmietanę na patelnię i wlej pół szklanki wody. Im grubsza śmietana, tym więcej płynu jest potrzebne. Wymieszaj mięso mielone z sosem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dusić na średnim ogniu przez około 20 minut pod pokrywką. Następnie zdejmij pokrywkę, pozwól sosowi trochę zgęstnieć. Wyłącz ogień. mięso mielone w sosie śmietanowym odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Podajemy do stołu, z dodatkami i chlebem do woli. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy