skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego: wieprzowiny, kurczaka lub mieszanego. Lepiej jest samodzielnie ugotować mięso mielone z kawałków świeżego mięsa, przekręcić wieprzowinę i wołowinę w równych częściach, z dodatkiem cebuli. Te dwa rodzaje mięsa doskonale się uzupełniają, danie okaże się soczyste i umiarkowanie tłuste. Mięso z kurczaka okaże się mniej kaloryczne, ale nie suche dzięki sosowi śmietanowemu.
Krok 2:
Włóż mięso mielone do miski, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszaj mięso mielone. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Cebula może być dowolnie biała lub niebieska, smak będzie się różnić w zależności od odmiany cebuli. Niebieska cebula nada potrawie przyjemną odrobinę słodyczy.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię, wystarczy kilka łyżek stołowych, jeśli mięso mielone z dodatkiem wieprzowiny, wystarczy tłuszcz. Na rozgrzanym oleju połóż posiekaną cebulę. Smażyć do przezroczystości, okresowo mieszając drewnianą szpatułką.
Krok 4:
Umieść mięso mielone na patelni z cebulą. Zaczynamy mieszać go drewnianą szpatułką, aby się nie zbierał i nie smażył w dużych grudkach. Natychmiast wlej niewielką ilość wody, jeśli mięso mielone jest suche, a woda nie została do niego wcześniej dodana, co również pozwoli uniknąć tworzenia się dużych grudek z masy mięsnej. Smażyć mięso mielone przez około 15 minut.
Krok 5:
Następnie dodaj umyte i pokrojone na kawałki świeże pomidory do mięsa mielonego. Pomidory maskują specyficzny smak mielonego mięsa i nadają przyjemny pomidorowy smak. Smażyć mięso mielone z pomidorami pod pokrywką przez około 10 minut.
Krok 6:
Następnie dodaj śmietanę na patelnię i wlej pół szklanki wody. Im grubsza śmietana, tym więcej płynu jest potrzebne. Wymieszaj mięso mielone z sosem.
Krok 7:
Dusić na średnim ogniu przez około 20 minut pod pokrywką. Następnie zdejmij pokrywkę, pozwól sosowi trochę zgęstnieć. Wyłącz ogień. mięso mielone w sosie śmietanowym odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Podajemy do stołu, z dodatkami i chlebem do woli. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g