grzanki z serem i jajkiem na patelni śniadaniowej

pyszne, z prostych produktów, na śniadanie i przekąskę! Grzanki z serem i jajkiem na patelni przygotujesz w 10 minut. Możesz położyć na nich wczorajszy chleb-kanapki nadal będą smaczne i delikatne. To świetne śniadanie w pośpiechu!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 55 % 23 g
226 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić na śniadanie grzanki z serem i jajkiem na patelni? przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Nie bierz bochenka Nie pierwszej świeżości. Dobrze sprawdzi się wczoraj, a nawet przedwczoraj. Weź dowolny ser, najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć i dobrze stopić. Możesz użyć dowolnej zieleni. Mam świeżą pietruszkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do gotowania weź głęboką miskę, aby podczas mieszania nie latały rozpryski. Rozbij jajka do miski i dodaj mleko. Wymieszaj wszystko trochę trzepaczką. Nie musisz ubijać. Wystarczy, aby była jednorodna masa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na średniej lub drobnej tarce i dodaj do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj świeżą pietruszkę i osusz ją z nadmiaru wilgoci. Następnie drobno posiekaj i dodaj do miski. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Wymieszaj wszystkie składniki razem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz każdy plasterek Bochenka w powstałej mieszaninie z dwóch stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż plastry bochenka na gorącej patelni i smaż na małym ogniu, dodając niewielką ilość oleju roślinnego (polecam wziąć rafinowany).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż grzanki z obu stron, aż będą rumiane. Grzanki powinny uzyskać apetyczny złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowe grzanki na ręcznik papierowy, aby usunąć z nich nadmiar oleju.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Grzanki z serem są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy