skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić na śniadanie grzanki z serem i jajkiem na patelni? przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Nie bierz bochenka Nie pierwszej świeżości. Dobrze sprawdzi się wczoraj, a nawet przedwczoraj. Weź dowolny ser, najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć i dobrze stopić. Możesz użyć dowolnej zieleni. Mam świeżą pietruszkę.
Krok 2:
Do gotowania weź głęboką miskę, aby podczas mieszania nie latały rozpryski. Rozbij jajka do miski i dodaj mleko. Wymieszaj wszystko trochę trzepaczką. Nie musisz ubijać. Wystarczy, aby była jednorodna masa.
Krok 3:
Zetrzyj ser na średniej lub drobnej tarce i dodaj do miski.
Krok 4:
Umyj świeżą pietruszkę i osusz ją z nadmiaru wilgoci. Następnie drobno posiekaj i dodaj do miski. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Krok 5:
Zanurz każdy plasterek Bochenka w powstałej mieszaninie z dwóch stron.
Krok 6:
Rozłóż plastry bochenka na gorącej patelni i smaż na małym ogniu, dodając niewielką ilość oleju roślinnego (polecam wziąć rafinowany).
Krok 7:
Smaż grzanki z obu stron, aż będą rumiane. Grzanki powinny uzyskać apetyczny złoty kolor.
Krok 8:
Przenieś gotowe grzanki na ręcznik papierowy, aby usunąć z nich nadmiar oleju.
Krok 9:
Grzanki z serem są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g