skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mielone kotlety z kurczaka z majonezem? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą: filet z kurczaka (weź schłodzony, kotlety z niego będą bardziej soczyste), jajko, cebula, majonez (mam 67% tłuszczu), sól, olej o wysokiej temperaturze dymienia do smażenia, krakersy.
Krok 2:
Filety umyć, w razie potrzeby usunąć nadmiar tłuszczu i folii, osuszyć ręcznikami papierowymi. Mięso bardzo drobno posiekać nożem.
Krok 3:
Cebulę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu podczas krojenia, radzę opłukać nóż i cebulę zimną wodą.
Krok 4:
W głębokiej misce połącz pokrojony filet z kurczaka, cebulę, majonez, wbij jajko do masy i dodaj sól. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj łyżkę bułki tartej do masy, aby uzyskać lepkość i dobrze zagnieść mięso mielone.
Krok 6:
Wlej mąkę do pojemnika wygodnego do panierowania (do tych celów użyłem folii spożywczej). Uformuj placki i zwiń w mąkę.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię, dodaj do niej olej do smażenia. Aby zrozumieć, że olej wystarczająco się rozgrzał, możesz zanurzyć w nim łopatkę. Jeśli wokół łopatki gromadzą się bąbelki, czas zacząć smażyć kotlety. Rozłóż panierowane kotlety w mące na patelni (niezbyt ciasne). Smaż z jednej strony, aż się zrumieni, około 3 do 4 minut. Wskazuję przybliżony czas, ponieważ każdy Sprzęt AGD i patelnie są różne.
Krok 8:
Odwróć i smaż drugą stronę przez około 2-3 minuty, a następnie zagotuj pod pokrywką (możesz dodać trochę wody, dosłownie łyżkę stołową).
wspaniałe soczyste kotlety, które pokocha cała rodzina. Możesz podawać je z dowolnym dodatkiem lub sałatką.
takie posiekane kotlety można zrobić nie tylko z filetów z piersi kurczaka, ale także z udka z kurczaka, podudzia itp. Okaże się również bardzo smaczny. Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że czas gotowania różnych rodzajów mięsa jest inny.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g