naleśniki klasyczne na kefirze

pyszne klasyczne naleśniki śniadaniowe dla całej rodziny! Przepisy na naleśniki, a także naleśniki, są ogromne, są wykonane z nadzień, z pieczeniem, z różnymi dodatkami i tak dalej. Ale najprostszym i najczęstszym przepisem są klasyczne naleśniki. Poradzi sobie z tym nawet najmłodsza gospodyni. Jest to proste i szybkie wypieki na herbatę, a smak naleśników można urozmaicić, podając je ze śmietaną, dżemem, dżemem lub skondensowanym mlekiem. I każdy członek rodziny z pewnością pozostanie pełny i zadowolony.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 59 % 27 g
238 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Kefir i jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Przyczynia się to do dobrego wzrostu ciasta i uzyskania bujnych naleśników. Aby uzyskać specjalny smak wywołujący apetyt, do ciasta na naleśniki można dodać szczyptę waniliny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajko kurze trzepaczką z dodatkiem soli, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę, jajko powinno się rozdzielić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir do miski z mieszanką jęczmienną (koniecznie ciepły, jeśli nie ma czasu czekać, aż ogrzeje się w temperaturze pokojowej, możesz podgrzać go w kuchence mikrofalowej, ale tylko przez kilka sekund, aby nie zamienił się w twaróg). Dodaj cukier. w razie potrzeby jego ilość można zwiększyć. Mieszaj mieszaninę, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę, lepiej zrobić to kilka razy. Łączymy mąkę z sodą, mieszamy, aby soda rozprowadziła się na całej mące. I wlej mąkę do miski z płynem, zrób to w częściach, za każdym razem mieszając łyżką lub trzepaczką, aby nie pozostały grudki mąki. Mąka może odejść trochę więcej lub trochę mniej, musisz poruszać się po konsystencji ciasta. Ciasto powinno wyglądać jak śmietana. Gdy ciasto będzie gotowe, pozostaw je na stole na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ciasto rozprowadzamy łyżką stołową na patelni o mniej więcej tej samej objętości, aby naleśniki okazały się tej samej wielkości i piękne. Smażyć naleśniki z jednej strony, aż ciasto stwardnieje na wierzchu i pojawią się bąbelki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć naleśniki drewnianą szpatułką i smaż z drugiej strony również na złoty kolor. Po odwróceniu naleśniki są już szybko smażone, więc najważniejsze jest, aby ich nie prześwietlać, aby się nie przypaliły. Usuń naleśniki z patelni. Jeśli podczas smażenia użyto dużo oleju, naleśniki można ułożyć na ręczniku papierowym, aby nadmiar tłuszczu stos. Podawaj naleśniki ze śmietaną lub dżemem do smaku. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy