skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z fasoli z marchewką i cebulą? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Fasolę można wziąć zwykłą i wstępnie ugotować. Fasola w puszkach pozwoli zaoszczędzić czas gotowania. W przepisie wykorzystano czerwoną fasolę ze słoika.
Krok 2:
Fasolę w puszkach wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą zimną wodą.
Krok 3:
Obierz marchewki i cebulę, spłucz. Ilość marchewki i cebuli można zwiększyć lub zmniejszyć według własnego uznania.
Krok 4:
Pokrój marchewki w cienkie kostki (warzywa można posiekać w dowolny sposób, który jest Ci bardziej znany. Dopuszczalne jest tarcie marchewki na grubej tarce). Pokrój cebulę w półpierścienie lub pióra.
Krok 5:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę i marchewkę do smażenia. Sam określ stopień pieczenia. Warzywa można tylko lekko puścić do przezroczystości lub intensywnie smażyć na złoty odcień.
Krok 6:
Wolę smażyć cebulę i marchewkę na średnim ogniu przez około 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 7:
Ogórki pokroić w paski, kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi zębami. Do sałatki dobrze nadają się marynowane lub marynowane ogórki.
Krok 8:
Wyślij fasolę i smażone warzywa do głębokiego pojemnika.
Krok 9:
Następnie dodaj ogórki do wszystkich składników.
Krok 10:
Opłucz i osusz warzywa. Drobno posiekaj koperek i zieloną młodą cebulę, Wyślij do sałatki.
Krok 11:
Wszystko dobrze wymieszaj, posmakuj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
Krok 12:
Sałatka jest gotowa! Możesz podać natychmiast lub pozostawić na chwilę.
sałatka jest obfita kosztem fasoli i bardzo smaczna. Czerwona fasola jest rekordzistą pod względem obecności magnezu, potasu, wapnia i miedzi. Zawiera dużą ilość pierwiastków śladowych i witamin potrzebnych organizmowi. Bardzo wysoka zawartość białka i błonnika.
Sałatka z łatwością zastąpi pełny obiad.
smacznego!
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g