Sałatka z fasoli z marchewką i cebulą

prosty, zdrowy, pyszny, w pośpiechu, bez majonezu! Sałatka z fasoli z marchewką i cebulą przygotujesz w 10 minut. Smażone warzywa idealnie komponują się z fasolą w puszkach i piklami. Sałatka okazuje się witaminowa, bardzo satysfakcjonująca. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do dań mięsnych.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 54 % 7 g
73 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z fasoli z marchewką i cebulą? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Fasolę można wziąć zwykłą i wstępnie ugotować. Fasola w puszkach pozwoli zaoszczędzić czas gotowania. W przepisie wykorzystano czerwoną fasolę ze słoika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Fasolę w puszkach wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i cebulę, spłucz. Ilość marchewki i cebuli można zwiększyć lub zmniejszyć według własnego uznania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w cienkie kostki (warzywa można posiekać w dowolny sposób, który jest Ci bardziej znany. Dopuszczalne jest tarcie marchewki na grubej tarce). Pokrój cebulę w półpierścienie lub pióra.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę i marchewkę do smażenia. Sam określ stopień pieczenia. Warzywa można tylko lekko puścić do przezroczystości lub intensywnie smażyć na złoty odcień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wolę smażyć cebulę i marchewkę na średnim ogniu przez około 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ogórki pokroić w paski, kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi zębami. Do sałatki dobrze nadają się marynowane lub marynowane ogórki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij fasolę i smażone warzywa do głębokiego pojemnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj ogórki do wszystkich składników.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Opłucz i osusz warzywa. Drobno posiekaj koperek i zieloną młodą cebulę, Wyślij do sałatki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko dobrze wymieszaj, posmakuj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sałatka jest gotowa! Możesz podać natychmiast lub pozostawić na chwilę.

sałatka jest obfita kosztem fasoli i bardzo smaczna. Czerwona fasola jest rekordzistą pod względem obecności magnezu, potasu, wapnia i miedzi. Zawiera dużą ilość pierwiastków śladowych i witamin potrzebnych organizmowi. Bardzo wysoka zawartość białka i błonnika.

Sałatka z łatwością zastąpi pełny obiad.
smacznego!

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy