skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Użyj szarego chleba, aby zrobić grzanki. Najlepiej wziąć wczorajszy lub nawet 2-3-dniowy chleb. taki chleb będzie mniej kruszył się podczas krojenia. Pokrój go w grube kostki.
Krok 2:
Obierz kilka ząbków czosnku.
Krok 3:
Wlej trochę oleju roślinnego do miski.
Krok 4:
Przełóż czosnek przez wyciskacz do czosnku i dodaj go do oleju. Dodaj także trochę soli i suchych przypraw. Jako przyprawę używam suszonego koperku.
Krok 5:
Następnie lekko zanurz każdy kawałek z różnych stron w mieszance olejowej.
Krok 6:
Ułóż kostki chleba na blasze do pieczenia. Wstaw do gorącego piekarnika w temperaturze 150 stopni na 15-30 minut. W trakcie tego procesu kontroluj, aby krakersy się nie przypaliły. Możesz je odwrócić. Połóż gotowe krakersy na talerzu i poczęstuj się. Smacznego!
aby naprawdę cieszyć się smakiem piwa, musisz przygotować do niego pyszne, czosnkowe grzanki z chleba.
ten przepis jest dedykowany wszystkim miłośnikom przekąsek czosnkowych. Najprostszym takim daniem są grzanki z chleba. O wiele smaczniejsze niż domowe grzanki. Oczywiście nie polecam często gotować takiego dania ze względu na jego wysoką zawartość tłuszczu i kalorii. Ale czasami możesz sobie pozwolić.
takie grzanki można łatwo przygotować w domu z wyprzedzeniem i zabrać ze sobą na łono natury. Czosnek można do nich dodać zarówno przed pieczeniem, jak i po. Możesz po prostu upiec grzanki w piekarniku, a następnie zawinąć w posiekany czosnek. Cóż, to zależy od Twojego gustu. Rób tak, jak czujesz się komfortowo.
przygotowanie grzanek czosnkowych w domu jest bardzo proste. Chleb na grzanki można pokroić na dowolne kawałki i dowolny kształt. Jeśli użyjesz ich jako dodatku do zup i bulionów, najlepiej pokroić je w kostkę. A jeśli są podawane na przykład jako przekąska do piwa, wygodniej jest zrobić z nich długie kostki. Można je również gotować nie tylko w piekarniku, ale także na patelni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g