grzanki chlebowe w piekarniku z czosnkiem

świetna i szybka przekąska do piwa lub dodatek do zupy. Grzanki czosnkowe są bardzo poszukiwane. Można je podawać do piwa jako przekąskę. Możesz podać pierwsze dania. I możesz po prostu je zjeść. Okazują się tak pachnące, że po prostu nie można się oprzeć.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 23 % 15 g
węglowodany 66 % 42 g
337 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Użyj szarego chleba, aby zrobić grzanki. Najlepiej wziąć wczorajszy lub nawet 2-3-dniowy chleb. taki chleb będzie mniej kruszył się podczas krojenia. Pokrój go w grube kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz kilka ząbków czosnku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę oleju roślinnego do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż czosnek przez wyciskacz do czosnku i dodaj go do oleju. Dodaj także trochę soli i suchych przypraw. Jako przyprawę używam suszonego koperku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie lekko zanurz każdy kawałek z różnych stron w mieszance olejowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż kostki chleba na blasze do pieczenia. Wstaw do gorącego piekarnika w temperaturze 150 stopni na 15-30 minut. W trakcie tego procesu kontroluj, aby krakersy się nie przypaliły. Możesz je odwrócić. Połóż gotowe krakersy na talerzu i poczęstuj się. Smacznego!

aby naprawdę cieszyć się smakiem piwa, musisz przygotować do niego pyszne, czosnkowe grzanki z chleba.
ten przepis jest dedykowany wszystkim miłośnikom przekąsek czosnkowych. Najprostszym takim daniem są grzanki z chleba. O wiele smaczniejsze niż domowe grzanki. Oczywiście nie polecam często gotować takiego dania ze względu na jego wysoką zawartość tłuszczu i kalorii. Ale czasami możesz sobie pozwolić.
takie grzanki można łatwo przygotować w domu z wyprzedzeniem i zabrać ze sobą na łono natury. Czosnek można do nich dodać zarówno przed pieczeniem, jak i po. Możesz po prostu upiec grzanki w piekarniku, a następnie zawinąć w posiekany czosnek. Cóż, to zależy od Twojego gustu. Rób tak, jak czujesz się komfortowo.
przygotowanie grzanek czosnkowych w domu jest bardzo proste. Chleb na grzanki można pokroić na dowolne kawałki i dowolny kształt. Jeśli użyjesz ich jako dodatku do zup i bulionów, najlepiej pokroić je w kostkę. A jeśli są podawane na przykład jako przekąska do piwa, wygodniej jest zrobić z nich długie kostki. Można je również gotować nie tylko w piekarniku, ale także na patelni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy