kotlety mielone w piekarniku z sosem

kotlety mięsne pieczone w sosie pokochają całą rodzinę. W końcu wiele osób uwielbia kotlety, a także po to, aby wlać przystawkę. A potem kotlety i pyszny sos z warzyw, pomidorów i tłustej śmietany. Okazuje się, że jest gęsty, o kremowym smaku, a namoczone w nim kotlety są miękkie i delikatne.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 29 % 8 g
179 kcal
IG: 38 / 38 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania mielonych kotletów w piekarniku z sosem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij bułkę na kawałki i zalej zimną wodą, pozostaw na 10 minut. Konieczne jest wypełnienie zimną wodą, aby bułka stała się miękka, ale pozostawiła swoją strukturę. Z gorącej wody parzy się i zamienia w owsiankę. Zamiast bułki możesz wziąć biały chleb, ale odetnij wszystkie skórki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Chleb nie wyciskaj zbyt mocno i włóż go do miski blendera. Obierz cebulę, opłucz i pokrój, Dodaj do bułki. Uderz wszystko, aż będzie gładkie. Zamiast blendera możesz przepuścić wszystko przez maszynkę do mięsa z płytkim grillem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż mięso mielone do miski i rozbij tam jajko. Mięso mielone jest najlepsze domowej roboty z wieprzowiny i wołowiny w równych proporcjach. Mielona wieprzowina z kurczakiem jest również idealna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przewijaną bułkę z cebulą do miski z mięsem mielonym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz i dodaj paprykę. Jeśli go nie ma lub nie lubisz, po prostu go nie dodawaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dobrze wymieszaj i ubij, aż mięso mielone będzie gęste i elastyczne. Aby to zrobić, podnieś mięso mielone nad miskę i wrzuć je z powrotem. Zrób to około 10-15 razy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wsyp mąkę do miski. Może być absolutnie dowolnego rodzaju, najważniejsze jest to, że jest wolny od śmieci i nie zepsuty. Mokrymi rękami podziel mięso mielone na identyczne części i uformuj z nich kotlety. Umieść w misce z mąką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naczynie do pieczenia, mam 20 * 15 centymetrów, posmaruj olejem roślinnym. Rozwałkuj kotlety ze wszystkich stron w mące i ułóż szczelnie w formie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż do gorącego piekarnika i piecz placki przez 20 minut. Kotlety powinny się zagęścić i stać się elastyczne. Jest to konieczne, aby po dodaniu sosu nie rozpadły się.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas pieczenia kotletów obierz cebulę i drobno posiekaj. Wlej olej roślinny na patelnię i włóż cebulę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Dodaj go do patelni z cebulą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść na średnim ogniu i smaż przez 2 minuty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj sos pomidorowy na patelnię, wlej wodę i wymieszaj. Zamiast sosu pomidorowego możesz wziąć keczup w tej samej proporcji. Lub koncentrat pomidorowy, ale 2 razy mniej.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj śmietanę na patelnię. Weź śmietanę dobrej jakości, aby później nie zwijała się w płatkach.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Sól, pieprz i dodaj trochę cukru, aby zrównoważyć kwas z pomidora. Wymieszaj, zagotuj, ale nie gotuj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij kotlety z piekarnika i polej je przygotowanym sosem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włóż formę do piekarnika i piecz placki w sosie przez 15 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyjmij kotlety z piekarnika i podawaj natychmiast. Absolutnie każdy dodatek nadaje się do tych kotletów, ze względu na to, że są podawane z sosem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal / 100g

Podobne przepisy