skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania mielonych kotletów w piekarniku z sosem.
Krok 2:
Rozbij bułkę na kawałki i zalej zimną wodą, pozostaw na 10 minut. Konieczne jest wypełnienie zimną wodą, aby bułka stała się miękka, ale pozostawiła swoją strukturę. Z gorącej wody parzy się i zamienia w owsiankę. Zamiast bułki możesz wziąć biały chleb, ale odetnij wszystkie skórki.
Krok 3:
Chleb nie wyciskaj zbyt mocno i włóż go do miski blendera. Obierz cebulę, opłucz i pokrój, Dodaj do bułki. Uderz wszystko, aż będzie gładkie. Zamiast blendera możesz przepuścić wszystko przez maszynkę do mięsa z płytkim grillem.
Krok 4:
Włóż mięso mielone do miski i rozbij tam jajko. Mięso mielone jest najlepsze domowej roboty z wieprzowiny i wołowiny w równych proporcjach. Mielona wieprzowina z kurczakiem jest również idealna.
Krok 5:
Dodaj przewijaną bułkę z cebulą do miski z mięsem mielonym.
Krok 6:
Sól, pieprz i dodaj paprykę. Jeśli go nie ma lub nie lubisz, po prostu go nie dodawaj.
Krok 7:
Wszystko dobrze wymieszaj i ubij, aż mięso mielone będzie gęste i elastyczne. Aby to zrobić, podnieś mięso mielone nad miskę i wrzuć je z powrotem. Zrób to około 10-15 razy.
Krok 8:
Wsyp mąkę do miski. Może być absolutnie dowolnego rodzaju, najważniejsze jest to, że jest wolny od śmieci i nie zepsuty. Mokrymi rękami podziel mięso mielone na identyczne części i uformuj z nich kotlety. Umieść w misce z mąką.
Krok 9:
Naczynie do pieczenia, mam 20 * 15 centymetrów, posmaruj olejem roślinnym. Rozwałkuj kotlety ze wszystkich stron w mące i ułóż szczelnie w formie.
Krok 10:
Włóż do gorącego piekarnika i piecz placki przez 20 minut. Kotlety powinny się zagęścić i stać się elastyczne. Jest to konieczne, aby po dodaniu sosu nie rozpadły się.
Krok 11:
Podczas pieczenia kotletów obierz cebulę i drobno posiekaj. Wlej olej roślinny na patelnię i włóż cebulę.
Krok 12:
Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Dodaj go do patelni z cebulą.
Krok 13:
Umieść na średnim ogniu i smaż przez 2 minuty.
Krok 14:
Dodaj sos pomidorowy na patelnię, wlej wodę i wymieszaj. Zamiast sosu pomidorowego możesz wziąć keczup w tej samej proporcji. Lub koncentrat pomidorowy, ale 2 razy mniej.
Krok 15:
Dodaj śmietanę na patelnię. Weź śmietanę dobrej jakości, aby później nie zwijała się w płatkach.
Krok 16:
Sól, pieprz i dodaj trochę cukru, aby zrównoważyć kwas z pomidora. Wymieszaj, zagotuj, ale nie gotuj.
Krok 17:
Wyjmij kotlety z piekarnika i polej je przygotowanym sosem.
Krok 18:
Włóż formę do piekarnika i piecz placki w sosie przez 15 minut.
Krok 19:
Wyjmij kotlety z piekarnika i podawaj natychmiast. Absolutnie każdy dodatek nadaje się do tych kotletów, ze względu na to, że są podawane z sosem.
Krok 20:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal / 100g