Pad Thai z krewetkami

nie odmawiaj sobie przyjemności spróbowania niesamowicie pysznego dania! Pomimo swojej prostoty danie jest jedną z wizytówek kuchni tajskiej. W Tajlandii jest przygotowywany wszędzie, od restauracji po tace na kółkach. Pad Thai gotuje się przez kilka minut, więc wszystkie potrawy powinny być gotowe pod ręką.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 13 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 31 % 8 g
129 kcal
IG: 38 / 50 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz krewetki ze skorupy, pokrój cebulę w paski, moczyć makaron przez 15 minut w ciepłej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej olej w woku załaduj krewetki i smaż mieszając, aż zmieni kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesuń krewetki na bok. Wbij jajko i potrząśnij wokiem, aby równomiernie się rozprzestrzenił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy jajko zostanie złapane, szybko je wstrząśnij i wymieszaj z krewetkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyciągamy makaron, strząsamy nadmiar wody i wkładamy do woka. Mieszając smażyć przez 2 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier, sos sojowy i sos Pad Tai. Mieszać. Smażyć przez około 1 minutę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kiełki soi i szczypiorek. Smażyć mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 2 minutach danie jest gotowe!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Makaron ryżowy - 109   kcal/100g
  • Kiełkująca soja - 141   kcal/100g

Podobne przepisy