Pad Thai
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz krewetki ze skorupy, pokrój cebulę w paski, moczyć makaron przez 15 minut w ciepłej wodzie.
Krok 2:
Rozgrzej olej w woku załaduj krewetki i smaż mieszając, aż zmieni kolor.
Krok 3:
Przesuń krewetki na bok. Wbij jajko i potrząśnij wokiem, aby równomiernie się rozprzestrzenił.
Krok 4:
Gdy jajko zostanie złapane, szybko je wstrząśnij i wymieszaj z krewetkami.
Krok 5:
Wyciągamy makaron, strząsamy nadmiar wody i wkładamy do woka. Mieszając smażyć przez 2 minuty.
Krok 6:
Dodaj cukier, sos sojowy i sos Pad Tai. Mieszać. Smażyć przez około 1 minutę.
Krok 7:
Dodaj kiełki soi i szczypiorek. Smażyć mieszając.
Krok 8:
Po 2 minutach danie jest gotowe!
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Makaron ryżowy - 109 kcal/100g
- Kiełkująca soja - 141 kcal/100g