naleśniki na wodzie z jajkami cienkie z dziurami

prosta, szybka opcja pieczenia herbaty w pośpiechu! Jeśli w lodówce nie ma mleka, nie jest to powód, aby odmawiać domownikom robienia naleśników. Doskonałe naleśniki uzyskuje się na wodzie z dodatkiem jaj kurzych, a jeśli są podawane ze śmietaną, skondensowanym mlekiem lub dżemem, będzie smaczny i satysfakcjonujący przysmak.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 65 % 24 g
168 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Jajka kurze wbijamy do głębokiej miski lub miski blendera, dodajemy cukier. Ilość cukru można zmienić w smaku, ale lepiej nie dodawać go dużo, ponieważ w przeciwnym razie naleśniki zaczną szybko palić się na patelni i przyklejać się do jej DNA. Lepiej jest, aby miłośnicy mogli podawać słodkie dodatki do gotowych naleśników. Pożądane jest, aby jaja kurze miały temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj szczyptę waniliny, sól. Ubij składniki trzepaczką lub mikserem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki z pianką na powierzchni, do przygotowania ciasta nie jest potrzebna gruba pianka, najważniejsze jest to, że białko jaja kurzego jest całkowicie rozproszone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej gorącą wodę (ale nie stromą wrzącą wodę), jednocześnie energicznie wymieszaj miksturę drugą ręką trzepaczką, aby jaja kurze się nie zagotowały.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia do miski z płynem. Wskazane jest wielokrotne przesiewanie mąki w celu usunięcia obcych zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w mące, a także w celu nasycenia produktu tlenem, co sprawi, że naleśniki będą bardziej miękkie, cieńsze i delikatniejsze w smaku. Dodajemy mąkę w małych partiach, za każdym razem mieszając ciasto, aby grudki mąki łatwiej się łamały i rozchodziły w cieście.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Grudki mąki w cieście lepiej się rozproszą, a ciasto stanie się jednorodne, jeśli ciasto pozostanie na stole przez 15 minut. A następnie ponownie uderz ciasto mikserem. Wlej olej roślinny do ciasta, wymieszaj. Ciasto powinno być płynne, wtedy naleśniki okażą się cienkie i z dziurami. Możesz przejść do smażenia naleśników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Patelnia do smażenia naleśników lepiej jest użyć specjalnego naleśnika lub nieprzywierającego. Ponieważ dodaliśmy olej roślinny do ciasta, nie trzeba już dodawać oleju na patelnię (z wyjątkiem pierwszego naleśnika). Naleśniki będą dobrze usmażyć i zdjąć z patelni bez smarowania patelni olejem. Smażyć naleśniki na średnim ogniu po obu stronach, aż będą rumiane. Wyjmij naleśniki z patelni i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy