ciasto elektryczne

proste, szybkie, ze zwykłych produktów, Najlepsze! Ciasto na gofry w szafce elektrycznej-przepis pochodzi z dzieciństwa. Tworzy chrupiące, kruche i bardzo aromatyczne gofry. Na gorąco można je łatwo zwinąć w tuby, a następnie napełnić dowolnym kremem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 33 % 23 g
węglowodany 57 % 40 g
371 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto na kuchenkę elektryczną? Przygotuj jedzenie. Masło powinno być wysokiej jakości, zgodne z GOST. W razie potrzeby zamiast masła można użyć pasty do smarowania lub margaryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboką miskę, rozbij tam jajka. Za pomocą miksera lub blendera ubij jajka, aż pojawią się bąbelki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do masy jajecznej, ubij na puszystą, jasną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Roztop masło dowolną z metod opisanych na końcu przepisu. Następnie ostudź, aż będzie ciepły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciepłe stopione masło do masy jajeczno-cukrowej. Ponownie ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie, około 1 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę. Zacznij dodawać go do ciasta, ale nie wszystkie na raz, ale kawałek po kawałku. Dokładnie wymieszaj ciasto po każdej porcji mąki, aby nie pozostały grudki. Powinien stać się konsystencją jak płynna śmietana. Ciasto można mieszać zarówno szpatułką, jak i trzepaczką. Różne ilości mąki mogą odejść-zarówno większe, jak i mniejsze od tego, co podano w przepisie. Spójrz na konsystencję ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto jest gotowe do pieczenia gofrów, nie trzeba go schładzać. Chociaż nie ma za dużo ciasta, daje wystarczającą ilość cienkich wafli, około 15-20 sztuk, w zależności od wielkości.

to ciasto jest idealne do robienia rurek waflowych. Piekarnik elektryczny należy podgrzać i wlać na powierzchnię do smażenia około 1 łyżki.l. ciasto i natychmiast zamknij pokrywkę. Wafle należy złożyć na gorąco, po schłodzeniu twardnieją. Ale musisz wypełnić nadzieniem całkowicie schłodzone gofry. Do nadzienia wskazane jest użycie gęstej słodkiej śmietany lub dżemu. Jeśli dodasz proszek do pieczenia do ciasta, możesz upiec grube gofry w specjalnym urządzeniu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy