pieczarki w śmietanie z czosnkiem na patelni

Szybki, prosty i pyszny! Grzyby duszone, w sosie śmietanowym. Pieczarki w śmietanie z czosnkiem na patelni są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie może być podawane jako główne, A takie grzyby mogą być również używane jako nadzienie lub składnik sałatek.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 63 % 10 g
węglowodany 19 % 3 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć pieczarki ze śmietaną na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Chcę zauważyć, że grzyby mogą być dowolne, niekoniecznie pieczarki. Mogą to być sezonowe grzyby leśne lub całoroczne, na przykład boczniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być absolutnie wszystko, pochodzenia roślinnego, ale koniecznie rafinowane, ponieważ będziemy smażyć na oleju, ale tylko rafinowane rodzaje olejów można poddać obróbce cieplnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj grzyby i pokrój w cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cebulę na patelnię i smaż wszystko razem przez około 10 minut. Cała wilgoć powinna wyparować z patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj wszystkie przyprawy do śmietany. Śmietana może mieć dowolny procent tłuszczu, ale zawsze jest naturalna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj 50 ml wody i rozcieńczyć sos śmietanowy, aż będzie bardziej płynny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej sos na patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić przez około 10 minut aż zgęstnieje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Czosnek obrać, posiekać i dodać na patelnię. Przepuściłem goździki przez prasę, ale możesz je zetrzeć na drobnej tarce lub posiekać nożem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj i podawaj danie do stołu. Smacznego!

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy