Baranina w kotle na ognisku

pachnące, soczyste i delikatne, z dymem! Naczynia w kotle są zawsze wypełnione niepowtarzalnym aromatem ognia. Ale nie są tak szkodliwe jak te gotowane na grillu. Jagnięcina na ogniu w kotle okazuje się bardzo delikatna, miękka i soczysta. Radzę gotować!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 74 % 29 g
węglowodany 8 % 3 g
299 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć jagnięcinę w kotle na stosie? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Każda jagnięcina jest odpowiednia, mogą to być nawet kawałki mięsa z kością. Najlepiej wziąć schłodzone-w takim mięsie jest znacznie więcej składników odżywczych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kocioł Ustaw, wyczyść go solą. Dobrze potrzyj kocioł grubą solą. Następnie spłucz brudną sól wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpal wystarczająco silny ogień pod kotłem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj kurduk, osusz, pokrój na średniej wielkości kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż Kurdyuk do kotła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Poczekaj, aż dobrze się zrumieni i wytopi wystarczającą ilość tłuszczu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj mięso, osusz i pokrój na średniej wielkości kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj do kotła i smaż wszystko razem na wystarczająco dużym ogniu. Jeśli z kurdyuka jest mało tłuszczu, dodaj olej roślinny. Ponieważ będziemy smażyć na oleju, musi być rafinowany, każdy produkt roślinny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz cebulę, pokrój w pióra, a także dodaj do kotła. Smaż wszystko razem przez około 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj marchewki do kotła i smaż wszystko razem, aż marchewki będą miękkie, około 15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj całą główkę czosnku. Wcześniej nie zapomnij go dobrze umyć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sól, dodaj zirę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wymieszaj, zmniejsz ogień. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj mięso z warzywami na gorąco. Smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy