skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak usmażyć jagnięcinę w kotle na stosie? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Każda jagnięcina jest odpowiednia, mogą to być nawet kawałki mięsa z kością. Najlepiej wziąć schłodzone-w takim mięsie jest znacznie więcej składników odżywczych.
Krok 2:

Kocioł Ustaw, wyczyść go solą. Dobrze potrzyj kocioł grubą solą. Następnie spłucz brudną sól wodą.
Krok 3:

Rozpal wystarczająco silny ogień pod kotłem.
Krok 4:

Umyj kurduk, osusz, pokrój na średniej wielkości kawałki.
Krok 5:

Włóż Kurdyuk do kotła.
Krok 6:

Poczekaj, aż dobrze się zrumieni i wytopi wystarczającą ilość tłuszczu.
Krok 7:

Umyj mięso, osusz i pokrój na średniej wielkości kawałki.
Krok 8:

Dodaj do kotła i smaż wszystko razem na wystarczająco dużym ogniu. Jeśli z kurdyuka jest mało tłuszczu, dodaj olej roślinny. Ponieważ będziemy smażyć na oleju, musi być rafinowany, każdy produkt roślinny.
Krok 9:

Obierz cebulę, pokrój w pióra, a także dodaj do kotła. Smaż wszystko razem przez około 5 minut.
Krok 10:

Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 11:

Dodaj marchewki do kotła i smaż wszystko razem, aż marchewki będą miękkie, około 15 minut.
Krok 12:

Dodaj całą główkę czosnku. Wcześniej nie zapomnij go dobrze umyć.
Krok 13:

Sól, dodaj zirę.
Krok 14:

Wymieszaj, zmniejsz ogień. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Krok 15:

Podawaj mięso z warzywami na gorąco. Smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g




