skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zrób ciasto. Wlej mąkę i sól do dużego pojemnika, wymieszaj. Stopniowo dodawaj wodę, wyrabiając ciasto. Woda może uciec więcej lub mniej niż podano w przepisie, w zależności od rodzaju mąki. Zagnieść ciasto. Nie powinno być zbyt miękkie, ale też niezbyt ciasne(podobnie jak ciasto na pierogi). Zawiń ciasto w folię spożywczą lub włóż do celofanowej torebki i pozostaw do zaparzenia. Dzięki temu ciasto stanie się bardziej elastyczne.
Krok 2:
Gdy ciasto jest zaparzone, przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, obierz ziemniaki i gotuj, aż będą całkowicie ugotowane.
Krok 3:
Podczas gotowania ziemniaków zrób smażenie. Drobno posiekaj cebulę i lekko podsmaż, aż zrumieni się na maśle.
Krok 4:
Zrób jednorodne tłuczone ziemniaki z gotowych ziemniaków, staraj się, aby nie było grudek. Wymieszaj smażenie i puree.
Krok 5:
Zetrzyj ser. Ser może być używany absolutnie dowolny według własnego gustu. W przepisie wykorzystano 50 gramów twardego sera Gouda i 100 gramów sera solankowego.
Krok 6:
Dodaj ser do tłuczonych ziemniaków i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. W razie potrzeby spróbuj nadzienia, a następnie dodaj trochę soli do smaku.
Krok 7:
Gotowe ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść i pokroić na w przybliżeniu równe kawałki (6-7 szt.)
Krok 8:
Rozwałkuj kawałek ciasta ciastem o grubości około 4-5 milimetrów. Na razie przykryj pozostałe kawałki ciasta folią spożywczą lub torebką, aby ciasto nie wyschło.
Krok 9:
Rozwałkuj nadzienie w dłoniach kulką (2 łyżki. l tłuczone ziemniaki z serem) i umieść na środku ciasta.
Krok 10:
Zbierz palcami krawędzie ciasta, ściskając je na wierzchu kulki.
Krok 11:
Powinieneś dostać taką torbę. Lekko dociśnij go do góry dłonią, obróć szwami w dół i za pomocą wałka do ciasta ponownie zwiń w ciasto o grubości nie większej niż 5 mm.
Krok 12:
Podgrzej suchą patelnię, usmaż Chychin z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia tortilli przygotuj następny Chychin. Lub, alternatywnie, możesz ugotować wszystkie ciasta na raz, a następnie usmażyć je.
Krok 13:
Wyjmij gotowy Chychin z patelni, włóż do płytkiego talerza i obficie posmaruj masłem. Połóż drugą i następną Chychinę na szczycie piramidy, smarując również każdy placek olejem. Tortille można pokroić dużym cienkim nożem na 4 części.
im dłużej Chychiny stoją z piramidą, tym bardziej miękkie i delikatne będą ciasta.
bardzo smaczne na gorąco, można podawać i schłodzone.
na wierzch, w razie potrzeby, możesz posypać Chychiny ulubionymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g