Khychin z ziemniakami i serem na patelni

najprostszy i najłatwiejszy sposób przygotowania ciasta i nadzienia. Bardzo smaczne Chychiny z ziemniakami i serem! Niezwykle satysfakcjonujące, jasne ciasta, należące do Narodowego Dania karaczajów i Bałkanów, są jednym z honorowych dań na liście potraw mącznych kuchni karaczajsko - bałkarskiej.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 66 % 27 g
193 kcal
IG: 26 / 0 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zrób ciasto. Wlej mąkę i sól do dużego pojemnika, wymieszaj. Stopniowo dodawaj wodę, wyrabiając ciasto. Woda może uciec więcej lub mniej niż podano w przepisie, w zależności od rodzaju mąki. Zagnieść ciasto. Nie powinno być zbyt miękkie, ale też niezbyt ciasne(podobnie jak ciasto na pierogi). Zawiń ciasto w folię spożywczą lub włóż do celofanowej torebki i pozostaw do zaparzenia. Dzięki temu ciasto stanie się bardziej elastyczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy ciasto jest zaparzone, przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, obierz ziemniaki i gotuj, aż będą całkowicie ugotowane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ziemniaków zrób smażenie. Drobno posiekaj cebulę i lekko podsmaż, aż zrumieni się na maśle.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób jednorodne tłuczone ziemniaki z gotowych ziemniaków, staraj się, aby nie było grudek. Wymieszaj smażenie i puree.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser. Ser może być używany absolutnie dowolny według własnego gustu. W przepisie wykorzystano 50 gramów twardego sera Gouda i 100 gramów sera solankowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ser do tłuczonych ziemniaków i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. W razie potrzeby spróbuj nadzienia, a następnie dodaj trochę soli do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść i pokroić na w przybliżeniu równe kawałki (6-7 szt.)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj kawałek ciasta ciastem o grubości około 4-5 milimetrów. Na razie przykryj pozostałe kawałki ciasta folią spożywczą lub torebką, aby ciasto nie wyschło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj nadzienie w dłoniach kulką (2 łyżki. l tłuczone ziemniaki z serem) i umieść na środku ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zbierz palcami krawędzie ciasta, ściskając je na wierzchu kulki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Powinieneś dostać taką torbę. Lekko dociśnij go do góry dłonią, obróć szwami w dół i za pomocą wałka do ciasta ponownie zwiń w ciasto o grubości nie większej niż 5 mm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podgrzej suchą patelnię, usmaż Chychin z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia tortilli przygotuj następny Chychin. Lub, alternatywnie, możesz ugotować wszystkie ciasta na raz, a następnie usmażyć je.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowy Chychin z patelni, włóż do płytkiego talerza i obficie posmaruj masłem. Połóż drugą i następną Chychinę na szczycie piramidy, smarując również każdy placek olejem. Tortille można pokroić dużym cienkim nożem na 4 części.

im dłużej Chychiny stoją z piramidą, tym bardziej miękkie i delikatne będą ciasta.
bardzo smaczne na gorąco, można podawać i schłodzone.

na wierzch, w razie potrzeby, możesz posypać Chychiny ulubionymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g

Podobne przepisy