Posikunchiki

pyszne paszteciki z cienkiego ciasta z soczystym nadzieniem mięsnym! Posikunchiki to małe placki Ural z ich cienkiego ciasta z soczystym nadzieniem mięsnym. Podczas gryzienia ciasta sok wypływa, stąd ich nazwa. Ojczyzną tych ciast jest nasz kraj, więc są one bardzo popularne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 50 % 20 g
212 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Zacznijmy od przygotowania ciasta. Wbij jajko kurze do głębokiej miski, dodaj śmietanę i wlej zimną czystą wodę. Dodaj sól i wymieszaj składniki trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną, aby usunąć ciała obce i kosmki, które mogą znajdować się w tym produkcie, a także nasycić mąkę tlenem. Wlej przesianą mąkę do miski z płynną mieszanką. Nie trzeba dodawać całej mąki na raz, dodajemy ją częściami, aby nie zatkać ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kontynuuj ugniatanie na stole posypanym mąką rękami. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Zostawiamy go w misce przykrytej ręcznikiem lub folią spożywczą na pół godziny, aby odpocząć w temperaturze pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie do pasztecików. Możesz użyć mięsa mielonego gotowego lub samodzielnie go nakręcić ze świeżego mięsa. Możesz użyć dowolnego mięsa, które chcesz, będzie smaczniejsze z mieszanej mielonej wieprzowiny i wołowiny. Dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do miski z mięsem mielonym, wlej zimną wodę. Wymieszaj składniki, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wypoczęte ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej zwijamy w cienką kiełbasę, kroimy na kilka małych kawałków, placki powinny być małe jak pierogi, zwijamy w cienkie placki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na środku każdego ciasta z ciasta rozłóż trochę nadzienia mięsnego łyżką stołową. Dobrze mocujemy krawędzie ciasta, aby sok z nadzienia nie wyciekł podczas smażenia, formujemy placki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Rozłóż puste placki na rozgrzanym oleju. Smaż je z jednej strony na średnim ogniu przez 5 minut, aż się zarumienią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie odwróć placki i smaż z drugiej strony, aż będą rumiane. Aby nadzienie w pasztecikach było lepiej usmażone, patelnię można przykryć pokrywką i trzymać ciasta w ogniu przez kolejne kilka minut. Usuwamy ciasta z patelni i podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy