skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Zacznijmy od przygotowania ciasta. Wbij jajko kurze do głębokiej miski, dodaj śmietanę i wlej zimną czystą wodę. Dodaj sól i wymieszaj składniki trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną, aby usunąć ciała obce i kosmki, które mogą znajdować się w tym produkcie, a także nasycić mąkę tlenem. Wlej przesianą mąkę do miski z płynną mieszanką. Nie trzeba dodawać całej mąki na raz, dodajemy ją częściami, aby nie zatkać ciasta.
Krok 3:
Kontynuuj ugniatanie na stole posypanym mąką rękami. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Zostawiamy go w misce przykrytej ręcznikiem lub folią spożywczą na pół godziny, aby odpocząć w temperaturze pokojowej.
Krok 4:
W międzyczasie przygotuj nadzienie do pasztecików. Możesz użyć mięsa mielonego gotowego lub samodzielnie go nakręcić ze świeżego mięsa. Możesz użyć dowolnego mięsa, które chcesz, będzie smaczniejsze z mieszanej mielonej wieprzowiny i wołowiny. Dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do miski z mięsem mielonym, wlej zimną wodę. Wymieszaj składniki, aż będą gładkie.
Krok 5:
Wypoczęte ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej zwijamy w cienką kiełbasę, kroimy na kilka małych kawałków, placki powinny być małe jak pierogi, zwijamy w cienkie placki.
Krok 6:
Na środku każdego ciasta z ciasta rozłóż trochę nadzienia mięsnego łyżką stołową. Dobrze mocujemy krawędzie ciasta, aby sok z nadzienia nie wyciekł podczas smażenia, formujemy placki.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Rozłóż puste placki na rozgrzanym oleju. Smaż je z jednej strony na średnim ogniu przez 5 minut, aż się zarumienią.
Krok 8:
Następnie odwróć placki i smaż z drugiej strony, aż będą rumiane. Aby nadzienie w pasztecikach było lepiej usmażone, patelnię można przykryć pokrywką i trzymać ciasta w ogniu przez kolejne kilka minut. Usuwamy ciasta z patelni i podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g