wieprzowina z pieczarkami i serem w piekarniku

najsmaczniejsze, soczyste, delikatne mięso na wakacje i na obiad! Wieprzowina z pieczarkami i serem pieczona w piekarniku jest przygotowywana z prostych produktów, tworząc pyszne danie z aromatycznym sosem z pieczarek i słodkiej papryki pod rumianą skórką serową. Pamiętaj, aby ugotować!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 61 % 19 g
węglowodany 6 % 2 g
212 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wieprzowinę z grzybami? Przygotuj niezbędne składniki. Lepiej jest używać wieprzowiny bez kości. Może to być gotowy kawałek w postaci sznycli lub kotletów lub cały kawałek. Słodka papryka radzę wziąć różne kolory, aby danie wyglądało jasno i kolorowo na stole.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wziąłem gruby kawałek carbonady bez kości i pokroiłem go na 4 grube plastry o grubości około 1,5-2 cm. Chciałem więcej kawałków. Umyj wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi. Konieczne jest zmoczenie nadmiaru wilgoci, ponieważ w przeciwnym razie podczas smażenia, gdy woda zetknie się z wrzącym olejem, olej zacznie strzelać i będziesz musiał umyć kuchnię z tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub ćwiartki lub mniejsze plastry w zależności od wielkości grzybów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz paprykę i pokrój w małe paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż kawałki wieprzowiny i smaż na dużym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor. Na koniec posolić i pieprzyć mięso do smaku. Pamiętaj, że musisz ostrożnie posolić danie, ponieważ nadal dodasz słony tarty ser.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś smażoną wieprzowinę na talerz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmniejsz ciepło do średniego. Na wolnej patelni smażyć pieczarki przez około 5 minut. Najpierw grzyby wchłoną cały olej, a wręcz przeciwnie, wypuszczą dużo soku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy sok z grzybów prawie cały odparuje, dodaj paprykę w paski i smaż wszystko razem, mieszając, przez kolejne 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zmniejsz ciepło do niskiego poziomu. Dopraw warzywa i grzyby solą, pieprzem i posyp mąką. Wszystko szybko wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej śmietanę i wszystko dobrze wymieszaj, aby w sosie nie było grudek mąki. Doprowadź śmietanę do wrzenia i gotuj wszystko razem przez 1 minutę na małym ogniu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj natkę pietruszki do sosu i wszystko ponownie wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Powinien zrobić płynny, ale lepki SOS. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, lekko rozcieńczyć śmietaną lub mlekiem. Podczas pieczenia w piekarniku SOS nadal się upłynnia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż kawałki smażonej wieprzowiny w naczyniu do pieczenia. Forma powinna być głęboka lub szeroka, ponieważ podczas pieczenia wieprzowina daje dużo soku, a sos może przelewać się z Małej Formy. Na wierzch polej mięso kremową mieszanką warzyw.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp wszystko startym serem. Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut z konwekcją w 200°C, bez konwekcji – 35-40 minut w 175°C. określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawaj gotową wieprzowinę z sosem, grzybami i papryką pod skórką serową. Smacznego!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy