Klasyczne risotto z kurczakiem i grzybami

aromatyczne risotto z piersią kurczaka i pieczarkami. Pyszny pachnący ryż z kurczakiem i pieczarkami spodoba się wszystkim członkom rodziny. Aby urozmaicić rodzinny obiad i, co zaskakujące, goście mogą przygotować danie o Smaku Włoch.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 50 % 17 g
180 kcal
IG: 12 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne risotto z kurczakiem i grzybami? Przygotuj jedzenie. Ryż potrzebuje specjalnego risotto-Arborio lub innego odpowiedniego do tego dania. Z kurczaka-filet z kurczaka, możesz wziąć dowolną część kurczaka bez kości. Z grzybów pieczarki można zastąpić dowolnymi, ale trzymaj się ich czasu gotowania. Mój bulion z kurczaka można (ale nie najlepiej) zastąpić wodą lub kostką bulionową z kurczaka. Możesz także użyć przypraw według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pieczarki pod bieżącą zimną wodą, bardzo dokładnie spłukując resztki gruzu i ziemi. Grzyby osuszyć i dowolnie pokroić. Smaż pokrojone grzyby na dużym ogniu, aż będą ugotowane. Trochę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić risotto, lepiej wziąć głęboką patelnię lub patelnię z grubym dnem. Obierz cebulę i pokrój. Umieść patelnię na ogniu, wlej oliwę z oliwek i smaż pokrojoną cebulę, aż stanie się przezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz pierś kurczaka zimną wodą, osusz i pokrój losowo. Dodaj pokrojonego kurczaka do podsmażonej cebuli i na dużym ogniu podsmaż kurczaka na złoty kolor, kilka minut. Ciągle mieszaj kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmniejsz ciepło do nieco mniej niż przeciętnego i wlej białe wytrawne wino do kurczaka, poczekaj, aż prawie wyparuje i natychmiast dodaj ryż do risotto. Wrzuć ryż z kurczakiem i cebulą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W częściach (możesz użyć małej chochli) wlej bulion z kurczaka do ryżu. Ryż powinien wchłonąć płyn. Dodaj sól i pieprz do smaku. Następnie dodaj bulion, gdy ryż go wchłonie. Bulion może wymagać nieco mniej, najważniejsze jest, aby nie przegapić momentu, w którym ryż jest prawie gotowy - "al dente" (dosłownie: na ząbek, tj. do tego stopnia gotowości, gdy ryż pozostaje lekko twardy, ale nie twardy).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ryż jest prawie gotowy, dodaj do niego smażone grzyby i masło bez usuwania ciepła, wymieszaj wszystko razem bardzo delikatnie, ale równomiernie, a następnie usuń tylko z pieca. Całkowity czas gotowania ryżu nie powinien przekraczać 16-18 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe risotto z kurczakiem i pieczarkami podawaj na gorąco, gdy tylko się ugotuje. Po ochłodzeniu może nieco stracić swoją unikalną konsystencję. Podczas serwowania naczynia na stole można posypać startym twardym serem.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy