skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki ziemniaczane w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wybierz ziemniaki średniej wielkości, mam 3 sztuki, ponieważ gotowałem połowę porcji. Jeśli chcesz, możesz dodać cebulę i czosnek do placków ziemniaczanych, uwielbiamy placki ziemniaczane bez nich.
Krok 2:
Dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, a następnie obierz. Zetrzyj go natychmiast do miski, w której zagniatasz ciasto, dzięki czemu będzie mniej brudnych naczyń. To, na jakiej tarce go zetrzeć, jest kwestią gustu. Prawdziwe białoruskie placki ziemniaczane ocierają się o najmniejszą tarkę, ale nowoczesne przepisy pozwalają na duże "tarcie". Wybrałem średni rozmiar.
Krok 3:
Teraz prawidłowo ściśnij powstałą masę ziemniaczaną rękami, aby pozbyć się nadmiaru płynu — będzie to zakłócać brązowienie placków ziemniaczanych. Tutaj nadal radzę wziąć durszlak, a nie oszczędzać na naczyniach. Będzie znacznie wygodniej. Spuść wyciśnięty płyn. Powinny pozostać dość suche chipsy ziemniaczane.
Krok 4:
Wbij do niego jajka, dodaj sól i pieprz do smaku. Dodaj mąkę. Aby placki ziemniaczane były bardziej chrupiące, część mąki można zastąpić skrobią ziemniaczaną.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj masę ziemniaczaną.
Krok 6:
Weź blachę do pieczenia o odpowiednim rozmiarze. Możesz przykryć blachę do pieczenia pergaminem lub pozostawić bez zmian. Z papierem placki ziemniaczane będą smażone z jeszcze mniejszą ilością oleju. Robiłam z nią. Nasmaruj papier niewielką ilością bezzapachowego oleju roślinnego. Jeśli masz nagą blachę do pieczenia, weź więcej oleju i nasmaruj go. Wygodnie jest to zrobić za pomocą pędzla do gotowania. Ułóż placki ziemniaczane na papierze w formie tortilli. Z połowy porcji wyszło mi 9 sztuk.
Krok 7:
Moje placki ziemniaczane okazały się trochę za duże, można je było zmniejszyć i zagęścić. Umieść blachę do pieczenia z plackami ziemniaczanymi w piekarniku rozgrzanym do 190°C (mój jest elektryczny, tryb góra-dół) na około 30 minut. Placki ziemniaczane powinny być zrumienione od dołu. Przez długi czas nie chcieli się rumienić, zwiększyłem temperaturę do 200°C. Kiedy to się stanie, wyjmij blachę do pieczenia i odwróć placki ziemniaczane szpatułką na drugą stronę. Skoncentruj się na swoim piekarniku.
Krok 8:
Włóż blachę do pieczenia do piekarnika i przytrzymaj placki ziemniaczane przez kolejne 15 minut. Wyjmij gorące placki ziemniaczane na talerz i natychmiast podawaj.
Krok 9:
Podawaj śmietanę do placków ziemniaczanych. Smacznego!
bardzo podobało mi się gotowanie placków ziemniaczanych w ten sposób — nie ma rozprysków i zapachu z patelni, a placki ziemniaczane nie są tak tłuste. Teraz fajnie jest spróbować upiec je bez papieru i starte na grubej tarce.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g