proste tortille na patelni

tortille pszenne są miękkie, cienkie i bardzo smaczne. Te tortille świetnie nadają się do pierwszego i drugiego dania. Można je spożywać zamiast chleba lub owinąć w nie nadzienie, robiąc pyszne fast foody.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 84 % 52 g
250 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto na proste przaśne tortille. Podgrzej wodę w żelaznej misce, czajniku lub rondlu do temperatury 40 stopni. Wlej wodę do głębokiej miski, dodaj sól i wymieszaj łyżką, aż się rozpuści. Teraz zaczynamy wlewać mąkę, którą już odmierzyliśmy, przesiewając ją przez sitko, aby do ciasta nie dostały się obce zanieczyszczenia. Zaczynamy wyrabiać ciasto łyżką. Radzę najpierw dodać 220 gramów mąki i dodać ją już na stole.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy ciasto stwardnieje, przenosimy je na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Stopniowo mieszając pozostałą mąkę (30 gramów), zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę mniej lub trochę więcej, zależy od samej mąki. Skoncentruj się na konsystencji ciasta-niezbyt ciasnej, ale też niezbyt miękkiej. Uformuj kulkę z ciasta i pozostaw na 10 minut pod folią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z kuli formujemy kiełbasę i kroimy ją na 10-12 identycznych kawałków. Posyp mąką stół i kawałki ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    9 odłóż kawałki na bok, weź jeden i rozwałkuj go wałkiem do ciasta w cienką tortillę tego samego rozmiaru z dnem patelni. Jeśli ciasto nie wyjdzie idealnie okrągłe, ale chcesz to zrobić, możesz użyć talerza o odpowiednim rozmiarze jako szablonu i odciąć krawędzie, które będą wyglądać spod niego. Następnie tworzymy pozostałe ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej patelnię na średnim ogniu, nie smaruj niczego. Rozłóż ciasto i smaż przez 20-30 sekund z każdej strony, aż pojawią się brązowe plamy. Nie susz tortilli, bo będą suche i pękną podczas próby zrolowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe tortille można natychmiast włożyć do plastikowej torby, aby pozostały miękkie i łatwo zwinąć w rurkę, jeśli nagle chcesz je dodatkowo napełnić mięsem, serem, warzywami itp.

przaśne tortille, które gotują się w kilka minut. Aby je przygotować, potrzebujesz tylko trzech składników, które każda gospodyni domowa zawsze ma pod ręką. Lepiej przechowywać je w torbie, chociaż błyskawicznie się oplatają!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy