duszona kapusta kiszona z mięsem

pyszny obiad z pikantną kapustą i mięsem. To proste przygotowanie pysznego obiadu ze zdrową kapustą i wieprzowiną. Dzięki wspólnemu duszeniu mięso w tej kapuście jest lekko marynowane i okazuje się bardzo smaczne. Składniki do przygotowania takiej kolacji zawsze można kupić z wyprzedzeniem.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 7 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 28 % 5 g
142 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Do tego przepisu lepiej jest wziąć kapustę kiszoną w domu. Jeśli nie jest to możliwe, można go kupić w sklepie. Kupuję kapustę z marchewką, ale możesz wziąć dowolną kiszoną (nie marynowaną) kapustę. Miąższ wieprzowy wybrać odpowiedni do smażenia lub duszenia. Sól, czarny pieprz do smaku, można uzupełnić te przyprawy liściem laurowym, ziele angielskie. Przygotuj patelnię do duszenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet wieprzowy spłukać bieżącą zimną wodą, usunąć resztki kości, osuszyć. Pokrój wieprzowinę arbitralnie - możesz na małe kawałki, możesz być trochę większy. Podgrzej wybraną patelnię na średnim ogniu, wlej olej roślinny. Połóż pokrojoną wieprzowinę na patelni i usmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój ją losowo-na pół pierścienia, w kostkę. Dodaj posiekaną cebulę do mięsa i smaż wszystko razem, aż cebula będzie półprzezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z kiszonej kapusty odcedź płyn (ale go nie wylewaj) i dodaj na patelnię do mięsa i cebuli. Zmniejsz ogień, wymieszaj. Dusić kapustę z mięsem, nie pozwalając jej się przypalić, na średnim ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby dodaj sok z kapusty lub wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 30 minutach dodaj do kapusty sól do smaku, czarny mielony pieprz i wybrane przyprawy do smaku, cukier (może to wymagać trochę mniej lub trochę więcej, w zależności od tego, jak kwaśna jest kapusta). Wymieszaj kapustę i kontynuuj duszenie, aż będzie miękka. Stopień gotowości do określenia własnego gustu-ktoś lubi kapustę bardzo miękką, ktoś z wyczuwalnym chrupnięciem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz podawać duszoną kiszoną kapustę zarówno na ciepło, jak i na ciepło. Moim zdaniem danie z ziemniaków idealnie pasuje do takiej kapusty.

biała kapusta jest jednym z najczęstszych warzyw na naszym stole. Jest dość dobrze przechowywany przez całą zimę, ale często jest kwaśny dla najlepszego wyniku przechowywania. Można go podawać na stole jako przekąskę lub przygotować gorące danie, takie jak duszenie z mięsem. Wieprzowina w takiej kapuście okazuje się bardzo smaczna. A dzięki wspólnemu duszeniu okazuje się budżetowy pyszny obiad.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g

Podobne przepisy