skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Umyj buraki i marchewki, opłucz koperek i osusz.
Krok 2:
Obierz cebulę, spłucz zimną wodą i pokrój. Cebulę można pokroić w półpierścienie lub drobno, wszystko zależy od preferencji. Wlej olej na patelnię i włóż posiekaną cebulę. Umieść patelnię na średnim ogniu, podgrzej i smaż przez 5 minut, mieszając.
Krok 3:
Obierz marchewki, spłucz i trzy na grubej tarce. Umieść go na patelni ze smażoną cebulą.
Krok 4:
Obierz buraki, trzy na grubej tarce i dodaj do patelni z warzywami.
Krok 5:
Smaż warzywa na średnim ogniu przez 3-5 minut, mieszając, aby się nie przypaliły.
Krok 6:
Jak dusić buraki? Bardzo proste, wlać wodę, zamknąć pokrywkę i dusić buraki z marchewką i cebulą przez 10-15 minut, aż warzywa będą gotowe. Jeśli na patelni pozostanie płyn, zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze trochę, aż płyn zniknie.
Krok 7:
Zdejmij pokrywkę, sól, pieprz i dodaj drobno starty czosnek, wymieszaj. Gotuj przez kolejną minutę i zdejmij z ognia.
Krok 8:
Nasze duszone buraki z marchewką i cebulą są gotowe. Przenosimy na talerze i podajemy.
Krok 9:
Smacznego.
najsmaczniejsze duszone buraki uzyskuje się jesienią po zebraniu warzyw. Wtedy warzywa są soczyste i smaczne. Musisz wybrać gęste, bez oznak zepsucia, dobrze zabarwione warzywa, co oznacza ich jakość
takie duszone buraki z marchewką i cebulą można podawać na gorąco jako samodzielne danie. Na zimno to idealna przekąska na każdym stole. Ma mało kalorii i jest odpowiedni dla tych, którzy podążają za swoją figurą. Doskonale urozmaica również stół podczas postu.
duszone buraki, jeśli dodasz tam różne przyprawy, warzywa lub warzywa, zyskają zupełnie nowy smak i będziesz miał zupełnie inne danie na stole. Ponadto takie buraki są idealne do gotowania barszczu. A jeśli dodasz trochę więcej oleju, octu i zwiniesz w wysterylizowane słoiki, otrzymasz przedmiot na zimę, który pomoże ci w każdej chwili.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g