buraki duszone z marchewką i cebulą

takie buraki można podawać w różnych wariantach według własnego gustu. Na gorąco duszone buraki mogą stać się łatwym dodatkiem do smażonego lub duszonego mięsa. Na zimno jest to wspaniała przekąska, którą można urozmaicić różnymi dodatkami w postaci orzechów włoskich, kolendry lub dodać pomidora podczas duszenia.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 53 % 9 g
94 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Umyj buraki i marchewki, opłucz koperek i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, spłucz zimną wodą i pokrój. Cebulę można pokroić w półpierścienie lub drobno, wszystko zależy od preferencji. Wlej olej na patelnię i włóż posiekaną cebulę. Umieść patelnię na średnim ogniu, podgrzej i smaż przez 5 minut, mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki, spłucz i trzy na grubej tarce. Umieść go na patelni ze smażoną cebulą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz buraki, trzy na grubej tarce i dodaj do patelni z warzywami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż warzywa na średnim ogniu przez 3-5 minut, mieszając, aby się nie przypaliły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak dusić buraki? Bardzo proste, wlać wodę, zamknąć pokrywkę i dusić buraki z marchewką i cebulą przez 10-15 minut, aż warzywa będą gotowe. Jeśli na patelni pozostanie płyn, zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze trochę, aż płyn zniknie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij pokrywkę, sól, pieprz i dodaj drobno starty czosnek, wymieszaj. Gotuj przez kolejną minutę i zdejmij z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasze duszone buraki z marchewką i cebulą są gotowe. Przenosimy na talerze i podajemy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego.

najsmaczniejsze duszone buraki uzyskuje się jesienią po zebraniu warzyw. Wtedy warzywa są soczyste i smaczne. Musisz wybrać gęste, bez oznak zepsucia, dobrze zabarwione warzywa, co oznacza ich jakość
takie duszone buraki z marchewką i cebulą można podawać na gorąco jako samodzielne danie. Na zimno to idealna przekąska na każdym stole. Ma mało kalorii i jest odpowiedni dla tych, którzy podążają za swoją figurą. Doskonale urozmaica również stół podczas postu.
duszone buraki, jeśli dodasz tam różne przyprawy, warzywa lub warzywa, zyskają zupełnie nowy smak i będziesz miał zupełnie inne danie na stole. Ponadto takie buraki są idealne do gotowania barszczu. A jeśli dodasz trochę więcej oleju, octu i zwiniesz w wysterylizowane słoiki, otrzymasz przedmiot na zimę, który pomoże ci w każdej chwili.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy