skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić serniki z rodzynkami na patelni? Przygotuj i odmierz wszystkie niezbędne składniki. Jakiego twarogu lepiej użyć? Może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Ale serniki z tłustego twarogu będą smaczniejsze. Wybierz twaróg bez dodatku tłuszczów roślinnych.
Krok 2:
Umyj rodzynki, zalej gorącą wodą i pozostaw na 10 minut. W tym czasie stanie się bardziej miękki. Następnie wyrzuć go na sito i osusz.
Krok 3:
Jeśli twój twaróg jest grudkowaty, dokładnie zetrzyj go widelcem. Dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i rodzynki do twarogu. Mieszaj, aż będzie gładka. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią na czubku noża. Uważaj na jego dawkowanie, ponieważ jeśli rzucisz więcej niż to konieczne, serniki będą gorzkie. Jeśli chcesz, zamiast cukru użyj słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
Krok 4:
Przesiej 60 g mąki razem z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta. Wlać rodzynki na parze. Dlaczego konieczne jest przesiewanie mąki? Jest więc nasycony tlenem, a wypieki są bardziej bujne, przewiewne.
Krok 5:
Wymieszaj ciasto twarogowe, aż będzie gładkie. Konsystencja ciasta powinna być nieco lepka, lepka.
Krok 6:
Z powstałej masy uformuj rękami małe serniki i zwiń je w pozostałą mąkę.
Krok 7:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię i dobrze podgrzej. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej jest wystarczająco dobrze rozgrzany. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Ułóż półfabrykaty serników i smaż z obu stron, aż powstanie złoty kolor. Podawać ze śmietaną, dżemem, płynnym miodem lub sosem waniliowym.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g