skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj i posiekaj wszystkie potrawy, aby przygotować quesadillę. Rozgrzej patelnię z niskimi bokami i nieprzywierającą powłoką na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego. Rozłóż pierwszą tortillę. Na wierzch ułożyć trochę startego na grubej tarce sera, pomidorki koktajlowe i wstępnie usmażony filet z piersi kurczaka, aż będzie gotowy.
Krok 2:
Rozłóż krążki cebuli na wierzchu. Lepsza oczywiście byłaby czerwona cebula, ale ja jej nie miałem.
Krok 3:
Posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Posyp pozostałą połową startego sera. Całkowity czas opiekania pierwszej tortilli nie powinien przekraczać dwóch minut, aby się nie przypaliła.
Krok 4:
Dodaj drobno posiekaną paprykę. Sól do smaku. Lepiej jest wziąć czerwoną lub zieloną paprykę. Wydaje mi się, że z nimi quesadilla będzie wyglądać bardziej spektakularnie w przekroju.
Krok 5:
Przykryj drugą tortillą. Poczekaj pół minuty, aż ser się rozpuści i przyklei do tortilli. A następnie odwróć quesadillę na drugą stronę i smaż naczynie przez kolejne kilka minut. Zwykle quesadillę natychmiast po wyjęciu z ognia kroi się nożem do pizzy na cztery równe segmenty i natychmiast podaje.
Nie wiem, może to dla mnie takie tortille, ale oto, co zauważyłem: podczas obróbki cieplnej tortilli - podstawy quesadilli, kurczy się. Oznacza to, że ciasto staje się mniejsze. Dlatego po odwróceniu quesadilli należy ją usmażyć dokładnie tak samo, jak usmażyła po przeciwnej stronie. Więc ciasta będą tego samego rozmiaru.
quesadillę podałam z gęstym sosem, takim jak guacamole: z miąższu awokado z solą obficie doprawioną sokiem z cytryny.
uczta okazała się sławna! Chrupiąca tortilla i obfite nadzienie w postaci kurczaka z warzywami i serem to bardzo udane połączenie. A w połączeniu z moim ulubionym sosem na bazie awokado prosta quesadilla staje się czymś podobnym do ambrozji - pokarmem bogów. Nie da się oderwać, szczerze mówiąc!
życzę smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal / 100g
- Tortilla - 286 kcal/100g