Quesadilla z kurczakiem i serem w domu

chrupiąca tortilla z obfitym nadzieniem na przekąskę. Prażona meksykańska quesadilla z obfitym i soczystym nadzieniem z kurczaka, sera i warzyw. To danie jest idealne na śniadanie lub obfitą przekąskę.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 41 % 14 g
171 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj i posiekaj wszystkie potrawy, aby przygotować quesadillę. Rozgrzej patelnię z niskimi bokami i nieprzywierającą powłoką na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego. Rozłóż pierwszą tortillę. Na wierzch ułożyć trochę startego na grubej tarce sera, pomidorki koktajlowe i wstępnie usmażony filet z piersi kurczaka, aż będzie gotowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż krążki cebuli na wierzchu. Lepsza oczywiście byłaby czerwona cebula, ale ja jej nie miałem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Posyp pozostałą połową startego sera. Całkowity czas opiekania pierwszej tortilli nie powinien przekraczać dwóch minut, aby się nie przypaliła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj drobno posiekaną paprykę. Sól do smaku. Lepiej jest wziąć czerwoną lub zieloną paprykę. Wydaje mi się, że z nimi quesadilla będzie wyglądać bardziej spektakularnie w przekroju.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj drugą tortillą. Poczekaj pół minuty, aż ser się rozpuści i przyklei do tortilli. A następnie odwróć quesadillę na drugą stronę i smaż naczynie przez kolejne kilka minut. Zwykle quesadillę natychmiast po wyjęciu z ognia kroi się nożem do pizzy na cztery równe segmenty i natychmiast podaje.

Nie wiem, może to dla mnie takie tortille, ale oto, co zauważyłem: podczas obróbki cieplnej tortilli - podstawy quesadilli, kurczy się. Oznacza to, że ciasto staje się mniejsze. Dlatego po odwróceniu quesadilli należy ją usmażyć dokładnie tak samo, jak usmażyła po przeciwnej stronie. Więc ciasta będą tego samego rozmiaru.
quesadillę podałam z gęstym sosem, takim jak guacamole: z miąższu awokado z solą obficie doprawioną sokiem z cytryny.
uczta okazała się sławna! Chrupiąca tortilla i obfite nadzienie w postaci kurczaka z warzywami i serem to bardzo udane połączenie. A w połączeniu z moim ulubionym sosem na bazie awokado prosta quesadilla staje się czymś podobnym do ambrozji - pokarmem bogów. Nie da się oderwać, szczerze mówiąc!
życzę smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal / 100g
  • Tortilla - 286   kcal/100g

Podobne przepisy