łódki z bakłażana w piekarniku

niesamowicie pyszne, z prostych potraw, na obiad, bez mięsa! Soczyste łódki z bakłażana w piekarniku z nadzieniem warzywnym szczególnie przypadną do gustu wegetarianom i tym, którzy przestrzegają postu. Są łatwe i proste w przygotowaniu, więc danie jest dostępne nawet dla początkujących gospodyń domowych. A jasny wygląd łodzi sprawi, że będą ozdobą stołu!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić łódki z bakłażana w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Warto wziąć pod uwagę, że dokładna ilość składników zależy od wielkości wybranego bakłażana. Mam bakłażany średnie, niezbyt długie i umiarkowanie Duże. Dlatego nadzienie wystarczyło na 4 połówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany umyć, osuszyć. Pokrój każde warzywo wzdłuż na pół. Ostrożnie, aby nie uszkodzić ścian, usuń miazgę łyżką, aby zrobić łodzie. Używam specjalnej łyżki Noisette. Miąższ można drobno przechowywać, drobno posiekać i smażyć razem z resztą warzyw, ale wolę nie używać go w nadzieniu. W środku posolić bakłażany i odstawić na 15 minut, aby odeprzeć gorycz. Następnie spłucz zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i pokrój na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidora w średnią kostkę. Weź mocny,gęsty, nie mięsisty pomidor. Mięsiste pomidory nie zachowują dobrze kształtu i rozprzestrzeniają się podczas duszenia,a my potrzebujemy,aby zachowały swój kształt tak bardzo, jak to możliwe. Możesz zastąpić zwykłego pomidora koktajlami, które wystarczy przeciąć na pół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz nasiona i łodygi papryki, a także pokrój w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj czosnek nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj warzywa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Włóż marchewki i smaż, mieszając, przez około 3-5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pomidory, paprykę, czosnek do marchwi. Sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Skoncentruj się na swoim piecu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na koniec dodaj połowę posiekanych ziół i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij łódki bakłażana przygotowanym nadzieniem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wyłożonej pergaminem i natłuszczonej blasze do pieczenia ułóż łódki z bakłażana. Włóż bakłażana do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 15 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś gotowy bakłażan na talerz, posyp pozostałymi posiekanymi ziołami i podawaj. Smacznego!

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy