skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić łódki z bakłażana w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Warto wziąć pod uwagę, że dokładna ilość składników zależy od wielkości wybranego bakłażana. Mam bakłażany średnie, niezbyt długie i umiarkowanie Duże. Dlatego nadzienie wystarczyło na 4 połówki.
Krok 2:
Bakłażany umyć, osuszyć. Pokrój każde warzywo wzdłuż na pół. Ostrożnie, aby nie uszkodzić ścian, usuń miazgę łyżką, aby zrobić łodzie. Używam specjalnej łyżki Noisette. Miąższ można drobno przechowywać, drobno posiekać i smażyć razem z resztą warzyw, ale wolę nie używać go w nadzieniu. W środku posolić bakłażany i odstawić na 15 minut, aby odeprzeć gorycz. Następnie spłucz zimną wodą.
Krok 3:
Obierz marchewki i pokrój na małe kawałki.
Krok 4:
Pokrój pomidora w średnią kostkę. Weź mocny,gęsty, nie mięsisty pomidor. Mięsiste pomidory nie zachowują dobrze kształtu i rozprzestrzeniają się podczas duszenia,a my potrzebujemy,aby zachowały swój kształt tak bardzo, jak to możliwe. Możesz zastąpić zwykłego pomidora koktajlami, które wystarczy przeciąć na pół.
Krok 5:
Obierz nasiona i łodygi papryki, a także pokrój w drobną kostkę.
Krok 6:
Drobno posiekaj czosnek nożem.
Krok 7:
Drobno posiekaj warzywa.
Krok 8:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Włóż marchewki i smaż, mieszając, przez około 3-5 minut.
Krok 9:
Dodaj pomidory, paprykę, czosnek do marchwi. Sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Skoncentruj się na swoim piecu.
Krok 10:
Na koniec dodaj połowę posiekanych ziół i wymieszaj.
Krok 11:
Napełnij łódki bakłażana przygotowanym nadzieniem.
Krok 12:
Na wyłożonej pergaminem i natłuszczonej blasze do pieczenia ułóż łódki z bakłażana. Włóż bakłażana do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 15 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 13:
Przenieś gotowy bakłażan na talerz, posyp pozostałymi posiekanymi ziołami i podawaj. Smacznego!
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g