skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować mitballs z kurczaka z serem w sosie pomidorowym? Przede wszystkim musisz wziąć niezbędne produkty
Krok 2:
Filet z kurczaka kroimy na dowolne kawałki
Krok 3:
Przewiń z 1-2 ząbkami czosnku w maszynce do mięsa
Krok 4:
Sam przewijam mięso mielone i prawie nigdy nie kupuję, bo to sprawa na kilka minut i zawsze wiemy z czego to jest)
Krok 5:
Kurczak mielony sól
Krok 6:
Perchim
Krok 7:
Dodaj bazylię
Krok 8:
Teraz krakersy
Krok 9:
Następnie śmietanę
Krok 10:
Wbijamy jajko
Krok 11:
Teraz dobrze wymieszaj mięso mielone rękami, możesz nawet lekko uderzyć je o stół, aby później lepiej się uformowało, a następnie pozostaw mięso mielone w lodówce przez co najmniej 20 minut
Krok 12:
Wyjmujemy mięso mielone z lodówki i bierzemy nieco ponad pół łyżki stołowej
Krok 13:
Robimy wgłębienie w farszu
Krok 14:
Włóż do niego kulkę mozzarelli
Krok 15:
Zbieramy mięso mielone w kulkę, mocując krawędzie
Krok 16:
Otrzymujemy naszą przyszłą piłkę nożną
Krok 17:
Z podanych składników dostałem 21 kulek
Krok 18:
Natychmiast przygotuj składniki sosu-drobno posiekaj cebulę
Krok 19:
Zmiażdż czosnek płaską stroną noża i posiekaj
Krok 20:
Teraz na rozgrzanym oleju roślinnym na średnim ogniu smażymy kulki, smażymy je dość szybko, 4-5 minut z każdej strony
Krok 21:
Obracamy Mitbole i smażymy z drugiej strony, okresowo potrząsamy patelnią (ale oczywiście nie za bardzo), aby mitbole były lepiej usmażone
Krok 22:
Smażone mitbole układamy na talerzu
Krok 23:
A na oleju, który pozostał po mitbalach, smaż cebulę z czosnkiem przez 2-3 minuty, aż będzie miękka
Krok 24:
Dodaj trochę ziół prowansalskich lub innych przypraw do smaku
Krok 25:
Włosi na tym etapie dodaliby pomidory do własnego soku, ale dodam domowy sok pomidorowy z pomidora wyhodowanego w moim ogrodzie
Krok 26:
Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut na średnim ogniu, aby nadmiar płynu odparował
Krok 27:
Powrót mitballi na patelnię
Krok 28:
Ogrzej przez 4-5 minut pod pokrywką
Krok 29:
Polej mitballs aromatycznym sosem
Krok 30:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g