Mitballs z kurczaka z serem w sosie pomidorowym

Niesamowite mitballs z rozciągliwym nadzieniem! Co może być lepszego? Mitballs to coś pomiędzy klopsikami, klopsikami i kotletami pochodzącymi z Włoch. Dzisiaj chciałem dowiedzieć się, czym różnią się od zwykłych potraw mięsnych?
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 16 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 14 % 4 g
153 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować mitballs z kurczaka z serem w sosie pomidorowym? Przede wszystkim musisz wziąć niezbędne produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka kroimy na dowolne kawałki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przewiń z 1-2 ząbkami czosnku w maszynce do mięsa

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sam przewijam mięso mielone i prawie nigdy nie kupuję, bo to sprawa na kilka minut i zawsze wiemy z czego to jest)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kurczak mielony sól

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Perchim

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj bazylię

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz krakersy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie śmietanę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wbijamy jajko

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz dobrze wymieszaj mięso mielone rękami, możesz nawet lekko uderzyć je o stół, aby później lepiej się uformowało, a następnie pozostaw mięso mielone w lodówce przez co najmniej 20 minut

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmujemy mięso mielone z lodówki i bierzemy nieco ponad pół łyżki stołowej

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Robimy wgłębienie w farszu

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż do niego kulkę mozzarelli

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zbieramy mięso mielone w kulkę, mocując krawędzie

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Otrzymujemy naszą przyszłą piłkę nożną

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Z podanych składników dostałem 21 kulek

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Natychmiast przygotuj składniki sosu-drobno posiekaj cebulę

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zmiażdż czosnek płaską stroną noża i posiekaj

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Teraz na rozgrzanym oleju roślinnym na średnim ogniu smażymy kulki, smażymy je dość szybko, 4-5 minut z każdej strony

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Obracamy Mitbole i smażymy z drugiej strony, okresowo potrząsamy patelnią (ale oczywiście nie za bardzo), aby mitbole były lepiej usmażone

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Smażone mitbole układamy na talerzu

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    A na oleju, który pozostał po mitbalach, smaż cebulę z czosnkiem przez 2-3 minuty, aż będzie miękka

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Dodaj trochę ziół prowansalskich lub innych przypraw do smaku

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Włosi na tym etapie dodaliby pomidory do własnego soku, ale dodam domowy sok pomidorowy z pomidora wyhodowanego w moim ogrodzie

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut na średnim ogniu, aby nadmiar płynu odparował

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Powrót mitballi na patelnię

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Ogrzej przez 4-5 minut pod pokrywką

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Polej mitballs aromatycznym sosem

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy